Šareni pogled na svijet David Bowie-a

Objavljeno: 06.07.2020, 07:10h

Piše: Ksenija MILOVIĆ

Kada se priča o modernoj muzici, neizostavno je pomenuti David Bowe-a ( Dejvida Bouvija), čovjeka neformalnog obrazovanja koji je nekoliko decenija svojoj publici nudio i zvuk i sliku. Zapravo, Bouvi nam je nudio sinesteziju čula i  stapanje  muzičkih ukusa.

Možete voljeti prenaglašenog Bowie-a iz njegove najranije faze, a možda vam je ipak bliži ,, mršavi bijeli vojvoda”. Svakako prema njemu niko nije mogao da osjeća ravnodušnost, i ono što je sigurno – on  je bio i ostao mjera savremenog umjetnika, potpuno skopčanog sa svojim djelom.

Njwgov šarenii pogled (imao je oči različite boje), kao i stil odijevanja ( od tipične metroseksualnosti do svedene, skoro konvencionalne elegancije) išli su ruku pod ruku sa dvopolnošću njegovog bića. I stvaralaštva.

Kako je posleratno razdoblje u Evropi napravilo više pokreta, prekrajanja državnih granica su bila dio svakodnevice, tako se i Bowie uspješno transportovao sa svog ,, Ostrva” na ostatak evropskog kontinenta.

Možda se na studijama menadžmenta i PR-a izučava fenomen David Bowie-a, jer je to čovjek koji je znao da ,,uhvati” trenutak i da prepakuje sebe u nešto novo i ponudi publici. Hiperprodukcijom albuma i maksimalnim iskorišćavanjem medija on je uspio da umjetnost učini pristupačnom masama.

Oni nije samo stvarao muziku. On je stvarao i likove. Tu dolazi do kontroverzi. Jedan od njegovih likova – Mršavi Bijeli Vojvoda je lik koji je izazvao polemike. U intervjuima iz 1975. i 1976., kada je promovisao lik Vojvode, našli su se i komentari oko Adolfa Hitlera i Trećeg Rajha koji su se mogli tumačiti kao potpora fažizmu.

Ubrzo nakon toga, počeo je odbacivati glasno navode svojih profašističkih komentara, insistirajući da je pogrešno shvaćen. Tvrdio je da je klovn i da koristi sebe kao platno na kojem može naslikati bolnu istinu našeg vremena.

Sve ove faze završavale su se tako što su na poklon društvu ostavljale njegove grandiozne albume. Nakon ,,Berlinske faze” i njegovih ,, Heroes” mogao je samo sa potpunim osjećajem sreće i ispunjenja posmatrati pad Berlinskog zida.

I
I will be king
And you
You will be queen
Though nothing
Will drive them away
We can beat them
Just for one day
We can be heroes
Just for one day

Ove mračne faze svog života, Bowie je pripisao neumjerenom korišćenju droga. Uvredljive izjave, fascinacija nacističkim simbolima su bile danak  takvog stila života.

Živimo u vremenu kada, za razliku od šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog vijeka, nema toliko velikih društvenih promjena. Međutim, ima političkih, državnih lidera koji se vrlo lako ,,presvlače” u nove uloge. Od, u načelu lidera ljevice, postaju strogi konzervativci koji se uvlače u svaku društvenu poru kako bi je bolje kontrolisali. Stvaraju nove crkve, donose zakone u gluvo doba noći i to zakone koji nijesu predviđeni ništa da riješe, već da prodube društveni rascjep.  Na žalost, oni nakon svojih faza neće ostaviti nikakvo umjetničko djelo, ni album, ni singl kao Bowie pa da na kraju, možemo i da im se zahvalimo.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply