HRA podsjeća na ratni zločin likvidacije porodice Klapuh

Objavljeno: 06.07.2020, 19:02h

Danas se navršava 28 godina od likvidacije Hasana, Feride i Sene Klapuh iz Foče (BiH), koju su počinili pripadnici srpske paravojske iz BiH, podsjeća Akcija za ljudska prava (HRA) i postavlja neugodna pitanja nadležnima.

Pravosnažno je utvrđeno da su okrivljeni pripadnici za novac prevezli članove porodice Klapuh. Kada su stigli nadomak brane Mratinje, zaustavili su se kod mosta, izveli iz vozila oca, majku i kćerku, pucali u njih i gurnuli ih niz liticu. Obdukcijom je utvrđeno da su majka i kćerka preminule tek nekoliko sati kasnije,

U Crnoj Gori su 1996. godine za ovaj zločin pravosnažno osuđena petorica pripadnika odreda “Dragan Nikolić” Janko Janjić, Radomir Kovač, Zoran Simović i Zoran Vuković, na po 20 godina zatvora, dok je njihov pomagač iz Crne Gore, Vidoje Golubić, osuđen na kaznu zatvora od osam mjeseci zbog neprijavljivanja krivičnog djela i izvršilaca.

Suđenju je, podsjeća HRA, prisustvovao samo Golubić, dok je ostalima suđeno u odsustvu jer su bili u bjekstvu. Na osnovu potjernice Crne Gore, Zoran Vuković je uhapšen u Srbiji 25. decembra 2015. godine, ali do danas nije izručen Crnoj Gori, iako je objavljeno da je Crna Gora zatražila njegovo izručenje.

HRA apeluje na Ministarstvo pravde da objavi zašto od početka 2016. godine do danas nije sprovedena ekstradicija Zorana Vukovića iz Srbije, šta je do danas urađeno da se i preostali osuđeni privedu pravdi.

Radomir Kovač, navodi HRA, od jula 2013. godine nalazi se na slobodi, pošto je izdržao kaznu na koju ga je osudio Haški tribunal za zločine u Foči.

“O tome je HRA u januaru 2017. godine obavijestila u pismu ministra pravde Crne Gore, gospodina Zorana Pažina, i predložila da Crna Gora obavijesti BiH o pravosnažnoj presudi kojom je on osuđen u Crnoj Gori (u prilogu). Nismo dobili odgovor”, navodi HRA.

Janko Janjić, zvani “Tuta”, ubio se 2000. godine prilikom pokušaja pripadnika SFOR-a da ga uhapse na osnovu optužnice Haškog tribunala.

Nije poznato gdje se danas nalazi četvrti osuđeni, Zoran Simović, navodi HRA.

“Suzbijanje nekažnjivosti za ratne zločine je moralna, pravna i politička obaveza Crne Gore na putu pridruživanja Evropskoj Uniji. Kažnjavanje zločina nad porodicom Klapuh, kao i kažnjavanje svih drugih ratnih zločina koji su izvršeni na području Crne Gore ili od strane njenih državljana, mora biti jedan od osnovnih testova za procjenu postizanja vladavine prava od strane nadležnih državnih institucija. Suočavanje sa ratnim zločinima mora postati dio državne politike i zvanične kulture sjećanja da bi se obezbijedila pravda za žrtve i da bi se spriječilo da se zločini ponavljaju”, ocjenjuje HRA.

Prvostepeni sud je ovaj zločin kvalifikovao kao ubistvo iz koristoljublja, ali je Vrhovni sud RCG, kojim je predsjedavao sudija Stevan Damjanović, 1994. godine utvrdio da je u ovom slučaju izvršen ratni zločin protiv civilnog stanovništva, našavši da je zločin izvršen “u vezi sa oružanim sukobom na teritoriji Bosne i Hercegovine”. Bila je to jedna od prvih presuda za ratni zločin devedesetih godina na području bivše Jugoslavije, podsjeća HRA.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply