‘Prihvatite ovu notu kao vid zabrinutosti građanina za budućnost crnogorskog društva’

Objavljeno: 29.06.2020, 10:17h

Otvorena poruka dr Marka Begovića diplomatsko-konzularnim predstavnicima u Crnoj Gori

Razumijevajući vašu poziciju i mandat, skrećem vam pažnju na poražavajući i opasni manir funkcionisanja organa javne uprave pod kontrolom Demokratske partije socijalista. Sve važnije institucije su u v.d. stanju sa tendencijom daljeg degradiranja, bez minimuma uslova za prve fer i slobodne izbore. Zdravstveno-ekonomska kriza ozbiljno urušava perspektivu naših sugrađana, i neophodno je hitno i koncertno djelovanje društveno-političkih aktera u zemlji i inostranstvu. Sa žaljenjem primjećujem, da predstavnici zarobljenih institucija šalju građanima Crne Gore jasnu poruku – ili prihvatite endemsku korupciju i institucionalizaciju kriminala ili ćete biti progonjeni. Takođe, za posljedicu imamo i proces iseljavanja koji je uzeo maha. No, imajte na umu da vam ne dolazi samo dobar kadar. Konkretno, „balkanizacija“,  koncept hibridnih režima i nedemokratska praksa, šire se i van granica Balkanskog poluostrva.

Od vas, razumije se, ne tražim i niti očekujem angažovanost koja bi nadilazila partnerski odnos, pa prihvatite ovu notu kao vid zabrinutosti građanina za budućnost crnogorskog društva. Naime, vama je nadam se, potreban kredibilan partner, koji bi sjutra kao dio porodice Evropske unije bio spreman da preuzme dio odgovornosti.

Građani Crne Gore imaju vanredno povjerenje ali i očekivanja od vas. Očekuju jedan balansiran i nepristrasan odnos prema crnogorskoj zbilji. Crna Gora ima ozbiljan potencijal koji se urušava poharom društvenih (ljudskih) i privrednih resursa i devastacijom životne sredine i javnog prostora.

Dr Marko Begović

 

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply