Covid – 19 na crnogorski način

Objavljeno: 21.06.2020, 15:49h

Piše: Omer ŠARKIĆ

Covid – 19 je opasna zarazna bolest koja se u koncentričnim krugovima veoma brzo širi i može potpuno razoriti društvo. Kada se pojavi i uoči klaster, javnost se najprije uplaši, pokrenu se mjere izolacije i suzbijanja zaraze. Mora se reagovati brzo i efikasno, jer ako se zaraza raširi, kompletna zajednica je u ogromnom problemu. Najgora situacija je kad se ljudi naviknu na bolest, postane im svejedno, pa više ne preduzimaju nikakve mjere zaštite, mireći se sa sudbinom i čekajući trenutak da se i sami zaraze i osjete posljedice tog „nevidljivog neprijatelja“. Da bi se bolest suzbila, osim što građani moraju imati samodisciplinu, društvo mora imati dobro zdravstvo i doktore profesionalce, kojim vjeruju, kao i Vladu.

Mi, takvih, nažalost, nemamo.

Covid – 19 je kao korupcija i nepotizam. Oni se šire na isti način. U Crnoj Gori klasteri korupcije i nepotizma su se pojavili prije skoro 30 godina. Tada nijesmo reagovali zauzeti odbranom u  „nametnutom nam ratu“ i braneći „ugroženo srpstvo“. Klasteri su prenosili bolest koja se neometano širila i sad je cijelo društvo potpuno zaraženo, tj. bolesno.

Prvi klaster, onaj politički – koji je najopasniji, bio je Milo Đukanović. Zarazu je prenio najprije na partiju, zatim brata, sestru, tadašnjeg zeta, kumove, prijatelje, školske drugove, pa na sina kada je stasao. Od tog klastera su se izrodili klasteri u sudstvu, policiji, tužilaštvu, školstvu, zdravstvu, svim državnim ustanovama, privredi, mafiji (onoj pravoj), opoziciji… – tako da je zaraza korupcije i nepotizma ušla u svaku poru društva i potpuno ga zarazila.

Neizolovani klaster je tokom trideset godina, u desetak mandata na najodgovornijim pozicijama, stalno širio zarazu. Raspušteno društvo, bez discipline i bilo kakvih mjera izolacije, prenosilo ga je dalje.

Klaster korupcije i nepotizma u sudstvu i tužilaštvu nam je prenijela Vesna Medenica, u dva mandata na poziciji VDT-a, da bi potom u tri mandata bila predsjednica Vrhovnog suda.

Klaster u vidu Gorana Sita Rakočevića – Đukanovićevog kuma, poznatog ratnog huškača iz 90-tih, poslanika, ambasadora, direktora RTCG, i ne znam što sve ne, prenešen je čak na njegovog sina, koji je, čim je stasao, postao poslanik u državnom parlamentu.

Slična stvar je sa Rankom Čarapić, takođe bivšom VDT, čiji suprug je za vrijeme njenog mandata postao uvijek pobjednik tendera, a sada, kada je medicinski Covid – 19 uzeo maha, njen sin je postao glavni pobjednik tendera, koji se, zbog totalno zaraženog društva, završio za samo 24 sata.

U Centralnu banku, na čelu sa guvernerom Žugićem, rade, npr. isključivo članovi porodica zaraženih od virusa nepotizma i korupcije. Čak je i Ombudsman bio klaster – što je nezamislivo, tako da je cijela uža porodica Baković zauzela visoke položaja u državnoj upravi, odnosno policiji. Porodica Vuković, čuvenog ustavotvorca i vječitog poslanika Miška – takođe, zatim porodica Jelić… I tako bih mogao do sjutra.

Znakovi raspoznavanja klastera korupcije i nepotizma su, po pravilu, izuzetno skupi satovi koji su im na ruci. Da imamo doktora, onih pravih a ne lažnih, po satovima bi prepoznali nosioce ove zaraze i izolavali bi ih na dug period.

Oni koji su među prvima trebali da se suprostave toj zarazi – opozicija, takođe je zaražena. Klaster u opozicji nekog vida političke korupcije bio je Predrag Bulatović, koji je, mislim, deset mandata poslanik. Sad će, vjerujem, tražiti jedanaesti. Mandić, Medojević, Radulović, Bošnjak… gaze svoj, mislim, četvrti ili peti mandat (ko će to više znati?), tražiće peti ili šesti. Danilović, takođe, ali kako je ispao iz stranačke strukture koja bi mu ga mogla garantovati, postao je najagilniji kolumnista Vijesti. Klaster zvani Krivokapić, poslanik je bio u šest ili sedam mandata. I on će tražiti još jedan.

U ovakvom, totalno zaraženom društvu, gdje su klasteri zaraze na sve strane, na dan izbora se treba dobro zatvoriti u kuću, ne izlaziti nigdje i staviti masku preko lica – ako već i sami nijeste zaraženi. Ako jeste – glasajte.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register