Bojkot lažnih izbora

Objavljeno: 15.06.2020, 09:52h

Piše: Omer ŠARKIĆ

Za utorak 16.06.2020. godine predsjednik DPS-a, države i svih institucija pozvao je opoziciju na konsultacije oko zakazivanja izbora. Poziv je uputio onima koji mu svih ovih decenija daju legimitet i služe kao dekor. Većina njih se neće odazvati pozivu, ali će svi izaći na unaprijed izgubljene „izbore“ koji se održavaju forme radi i davanja legitimiteta – krađi. Ne samo izbornoj!

Pobjednici u „izbornoj trci“ su unaprijed poznati, kao i gubitnici. DPS sa satelitima će ostvariti nikad ubjedljiviju pobjedu. Naizgled poražena opozicija će takođe ostvariti „pobjedu“. Još 4 godine će primati poslaničke plate i milionska sredstva iz budžeta za funkcionisanje partija, koje su lideri i vrhovi stranaka pretvorili u svoja lična preduzeća. To su njihove pobjede. Kao uvijek, građani će biti gubitnici, jer će se nastaviti dalji haos, nepravo i sveopšte propadanje. Na ovim „izborima“ poslije građana najveći gubitnik će biti Crkva. Ista ona Crkva u kojoj se dobar dio te opozicije kao kune.

Opozicija koja je potpisala Sporazum da neće izlaziti na izbore, ako se ne stvori ambijent koji bi garantovao da će oni biti bar donekle fer i pošteni, a ipak izlazi na njih – iako su uslovi mnogo gori nego su bili u momentu potpisivanja Sporazuma i, koja u takvoj situaciji nema ni minimuma šanse da pobijedi – nije mnogo bolja od vlasti. Izbori u državi u kojoj se vlast i njen prvi čovjek nijesu promijenili 30 godina a pri tome su se promijenile tri države – u koje se ta ista vlast zaklinjala „braneći“ ih, pri čemu je od arhineprijatelja Zapada postala njihov najveći obožavatelj – nijesu izbori već farsa. Logika i matematika su tu neumoljivi, za razliku od OEBSA, izvještaja ambasada – ovih i onih, tzv.DIK-a, Ustavnih i ostalih lažnih sudova, pojedinih (ne) vladinih organizacija.

Vladavina prava je osnov svega. U pravnoj državi niko ne dovodi u pitanju legitimitet izbora, a korupcija je incident – ne način funkcionisanja kao što je slučaj kod nas. Pravna država je i temelj zdrave ekonomije, jer bez vladavine prava „biznis“ je rezervisan samo za one koje imaju političku moć i pokrovitelje, a ne za one koji su sposobni. U pravnoj državi zakon je jednak za sve: kako za one koje krše mjere neustavnog NKT-a povodom Dana nezavisnosti, tako za učesnike litija i drugih javnih okupljanja, kako za „biznismena“ Bana koji je ošamario policajca, tako  za poslanika Kneževića koji je odgurnuo uniformisana lice, jednako za „Bemax“ koji „gradi Crnu Goru i misli na budućnost naše omladine“ i za „Kips“ koji je državu dobio ne sudu u Strazburu.

U pravnoj državi Vesna Medenica ne bi bila neustavno, treći put, birana za predsjednicu Vrhovnog suda – i to poslije dva mandata provedena na mjestu VDT-a, dok se država gušila i guši u korupciji i kriminalu.

U pravnoj državi, poslije afere „Snimak“, afere „Koverta“ i priznanja drugog čovjeka vladajuće partije da je šef organizovane kriminalne grupe, njen rad bi bio zabranjen zbog protivustavnog djelovanja. Kao i Demokratskom frontu ako je odgovoran za pripremanje državnog udara uz pokušaj izazivanje „nezapamćenog krvoprolića“.

Ne bi nam bili potrebni nikakvi snimci „plave torbe“ kao dokaza onome što svi znamo osim tzv.tužilaštva i tzv.sudova: da DPS kupuje izbore i da je predsjednik države i DPS-a najbogatiji čovjek u Crnoj Gori i među najbogatijim političarima u Evropi, iako mu je država jedna od najsiromašnijih.

Evropska unija sa kojom smo u ugovornoj vezi je na neki način saučesnik u svemu navedenom, pogotovu davanju legitimiteta lažnim izborima. Ako nijesu izvršene preporuke Evropske komisije da afere „Snimak“ i „Koverta“ moraju dobiti pravosudni epilog, da tzv. Javni servis mora biti oslobođen od partijskog uticaja, da se mora donijeti novo i usaglašeno izborno zakonodavstvo prije održavanja izbora – a ista EK se protivi bojkotu takvih „izbora“, istovremeno primajući na crvenom tepihu nosioce korupcije, neprava i krađe izbora – onda je ona ništa drugo nego voljni ili nevoljni saučesnik ovakvog stanja – i to treba najzad otvoreno reći.

Da se vratim „izborima“ koji će poslije „konsultacija“ biti zakazani za kraj avgusta ili početak septembra.

Poslije njih politička kriza se neće rješiti već samo produbiti. Opozicija će takve izbore stalno osporavati, iako ovaj put na to više nema ni moralnog prava. One snage koje su zloupotrebljavale protestne litije crkve u svoje partijske svrhe, će, gubitkom izbora, praktično pokopati autoritet Crkve, jer će DPS sa trabantima stalno ponavljati da su na izborima pobijeđene sve one snage koje su podržavale Crkvu, te da su izbori pokazali da je njih više. Uz to, mitropolit Amfilohije je napravio, po meni veliku grešku, kada je javno pozvao da se ne glasa za aktuelnu vlast.

Mitropolija bi morala da zna kako u ovakvim uslovima i atmosferi DPS ne može izgubiti izbore, čak ni poslije njihovog poziva, i da će navedena izjava mitropolita biti debelo zloupotrijebljena poslije njihove nove „pobjede”. Delegitimisanje izbora i lažnih institucija, te potpuni otklon od ovakve vlasti ali i opozicije, je, siguran sam, jedini ispravan put za Crkvu. Ali i za građane –  ako ih još ima.

Bojkot planiranih „izbora“ je postao jedini, iznuđeni način da dođemo do deligimitisanja sistema spojenih sudova nelegitimne vlasti i opozicije. Bojkot ovakve političke scene i ponude postalo je pitanje građanske pristojnosti, normalnosti, kulture, samopoštovanja na kraju krajeva. To je možda poslednja mogućnost za rađanje alternative. Ako izlaznost bude ispod 60% nada još postoji, jer to znači da je bar 10% građana sito svih političkih aktera i izbora na kojim u stvari ne biraju.

Odmah poslije „izbora“ vidjeće se sva pogubnost decenijama vođene pogrešne politike i pljačke države i građana. Neminovno nas čeka smanjenje plata u javnom sektoru i penzija, spoljni dug će ubrzo preći 90% BDP-a. Za sve će biti kriva korona, a ne „ekonomski razvoj“ baziran na ućešću turizma – najrizičnije privredne grane, u ukupnoj privredi sa 25% . Onih 10% građana koji  budu bojkotovali izbore – ako ih toliko bude – a biće ih, mogu biti nada i moguća alternativa. Ako toga ne bude, više neće biti ni nade.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register