Dove andare amico

by | jun 8, 2020 | Blog | 0 comments

Čini mi se da nema grada u Sndžaku da je kroz povijest imao više interesantnih osoba kao što je Bijelo Polje. I Nuna je jedan u nizu specifičnih čaršijskih likova. Vještinu džeparenja i sitnih krađa razradio je do perfekcije. Čak je i milicioneru uspio skinuti kaiš sa pantalona, a onda mu ga prodati, ubjedivši ga da je isti zaboravio kući.

Tako je bilo do devedesetih, ali kada su skakavci došli na vlast i sve pokrali, ostao je bez posla i počeo je isključivo od prijatelja u teškim momentima tražiti koji dinar kako bi kupio cigarete ili burek da utoli glad. Eh, i tako  za vrijeme jednog predizbornog skupa jedinstvenog DPS, poslije krvavog raspada bivše nam domovine, na gradskom trgu gladan i bez cigareta potražio je kod nekolicine poznanika koji dinar, i pošto mu niko ne dade, podiže ruke prema nebu i plačljivim glasom zavapi:

„O Bože, ako te ima, pošalji mi deset maraka, krepah od gladi.“

Njegovu molbu ču pop, zavuče ruku u džep i pruži mu pet maraka. Nuna pogleda novčanicu, uze je okrenu lice prema nebu i kroz smijeh reče:

„Hvala ti o Bože, ali da te zamolim, nemoj mi više slati pare po ovim lopovima. Prošli put po gradonačelniku, sada po popu, nađi nekog poštenijeg od njih molim te.“

***

Lijep sunčan dan. Krenuo Hamo iz Lozne sa suprugom da ore njivu. Žena vodi volove a on zaturio plug na leđa. Taman kada je stigao na odredište, upita ga komšija:

„Kud si poš'o Hamo?“

Hamo zastade, okrenu se prema čovjeku i ljutitim glasom reče:

“U prkno, Suljo.“

Naredi ženi da okrene volove i vrati se kući.

***

Hoćemo li se konačno i mi zapitati i obratiti Bogu da nam pošalje poštenog „gradonačelnika i popa“ i hoćemo li imati „prijatelja“ da nas prije predstojećih izbora upita:

„Kud si krenuo čovječe?“

0 Comments

Submit a Comment