Saga o netačnom rebalansu

Objavljeno: 06.06.2020, 10:06h

Premijer je priznao da je rebalans, koji je rađen cipcijela 2 mjeseca, zapravo netačan, što prevedeno u brojke znači da će nam ove godine faliti preko MILIJARDU eura u državnoj kasi

Piše: Fidelity consulting

Kada se pređe sa visokih vrhova demagogije na mirnu ravnicu brojki, veoma lako se skonta da postoji ozbiljno neslaganje u onome što se najviši državni zvaničnici izjavljuju i onoga što piše u rebalansu budžeta.

Evo samo jedne kratke hronologije događaja prethodne nedjelje o tome kolika konfuzija vlada u Vladi.

Naime, prvo je ministarka ekonomije rekla da “nismo osjetili potrebu privrede za novim subvencijama”, na što je sjutradan reagovao ministar finansija i rekao da državnoj kasi u 2020. fali 877 miliona eura, te da sada ne može da obeća da će se u potpunosti zatvoriti finansijske potrebe budžeta za ovu godinu uprkos ulasku MMFa u klub kreditora crnogorskog budžeta.

Nakon toga, juče je izašao podatak da je broj nezaposlenih u maju povećan za 6.500 u odnosu na mart, što je najveće ikada zabilježeno povećanje za dva mjeseca. A tek je predsezona, što znači da će ovaj broj još više rasti.

Na sve to, premijer je dodao da nema puno šanse za turizam ove godine (čitaj: neće ga bit’).

Pazite ovaj zaplet:

  1. ministar finansija je čak 2 mjeseca pravio rebalans budžeta pod pretpostavkom pada turizma od 40%,
  2. takav rebalans je usvojila Vlada ovog četvrtka
  3. premijer te iste Vlade koja je usvojila rebalans sam sebe demantuje jedan dan nakon usvajanja rebalansa i priznaje da od turizma ne treba puno očekivati, što ruši osnovnu premisu rebalansa budžeta – da će prihodi od turizma iznositi 60% planiranih.
  4. Dakle, premijer je priznao da je rebalans, koji je rađen cipcijela 2 mjeseca, zapravo netačan, što prevedeno u brojke znači da će nam ove godine faliti preko MILIJARDU eura u državnoj kasi.

Sve to iz prikrajka posmatra nejaki i valjda sramežljivi treći paket mjera, koji je trebao biti usvojen sredinom maja, pa krajem maja, pa početkom juna, pa su sad rekli da ga valja očekivati sredinom juna. Mada, ruku na srce, nisu rekli koje godine.

Dok se dešava ova jasna konfuzija, privreda i građani lagano bivaju ekonomski eutanizirani zbog improvizatorskog pristupa ozbiljnim talasima krize koji nas neumitno i snažno zapljuskuju.

Preuzeto sa FB stranice Fidelity consulting

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply