Pljevlja: Episkop Atanasije traži od predsjednika opštine da zaštiti imovinu crkve

Objavljeno: 06.06.2020, 16:41h

Vladika je predsjedniku poručio da ga “očinski moli” da odustane od prodaje kamene vodenice i učini sve da se manastiru vrati vlasništvo nad tim objektom

Episkop mileševski Atanasije zatražio je od predsjednika Opštine Pljevlja Igora Golubovića da zaštiti i ne prodaje crkvenu imovinu, kamenu vodenicu na manastiru Svete Trojice na rijeci Breznici, čiji stvarni vlasnik je uprava manastira.

Ukoliko nadležni iz pljevaljske opštine to ipak urade, episkop Atanasije kaže da će Uprava manastira pravdu potražiti na sudu.

U pismu upućenom predsjedniku pljevaljske opštine, vladika Atanasije podsjeća da je na rijeci Breznici bilo pet manastirskih vodenica, od kojih su četiri oduzete posle Drugog svjetskog rata, a da je preostala, peta, u vlasništvu manastira i da o tome Uprava manastira ima potrebnu dokumentaciju.

Istina je, kaže vladika, da je zemljište na kojem se danas nalazi više objekata pljevaljske opštine, oduzeto od manastira u vrijeme uprave igumanije Katarine, ali se sa tom nasilnom eksproprijacijom Uprava manastira nikada nije složila.

Vodenica je tada ostala u vlasništvu manastira i za njeno oduzimanje nikada nije dobijen ni jedan jedini dinar.

U saopštenju Eparhije mileševske dostavljenom Tanjugu, vladika podsjeća da je vodenica stara koliko i sam manastir Svete Trojice i vjekovima je uživala zaštitu od turskih vlasti, pa čak i od samog sultana.

“Ko je, kada i s kojim ciljem uknjižio vodenicu na Opštinu, mi trenutno ne znamo, ali to nije teško utvrditi. Ono što je sigurno – uknjižba je izvršena protivzakonito”, naveo je vladika.

Izražavajući spremnost na dalju saradnju sa opštinskim vlastima, vladika je predsjedniku poručio da ga “očinski moli” da odustane od prodaje kamene vodenice i učini sve da se manastiru vrati vlasništvo nad tim objektom.

U protivnom, vladika kaže da će Uprava manastira biti prinuđena da pokrene sudski postupak da bi zaštiti svoja prava.

“Opština Pljevlja nema i ne može imati ni jedan dokaz da je vodenica njena, jer od manastira nikada nije oduzeta. Sa druge strane Manastir Svete Trojice posjeduje svu potrebnu dokumentaciju o vlasništvu nad ovom vodenicom, pa čak i o njenoj gradnji, obnovi i novčanim izdacima za njeno održavanj”, navodi u pismu predsjedniku Opštine Pljevlja vladika mileševski Atanasije.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply