Vrijeme je, Srbi

Objavljeno: 04.06.2020, 07:10h

Zbog situacije u kojoj se nalazite, vi Srbi, a moji sugrađani, dužan sam da vam skrenem pažnju na sljedeće.

Poslednjih sedam godina, od predsjedničkih izbora, sve bitke koje smo zajednički dobijali, mi Albanci, Srbi, Crnogorci, Bošnjaci, Hrvati i poneki Jugosloveni (ima ih još), gubili smo za stolom. Za tim stolom, igra se po pravilima lišenim pravde i pravičnosti. I to nam je svima, odavno jasno. Toliko bljuvotina, 90. je za četiri glasa bilo dovoljan džak brašna i paketa ulja, u drugoj deceniji ovog vijeka četira glasa su vrijedjela jedan zaposleni, a danas je dovoljan džak brašna. Brojne ucjene, pritisci, dokazane kriminalne radnje predstavnika vlasti i njima povezanih fizičkih i pravnih lica, pokazatelji su da sistem neće birati sredstva da zadrži vlast. Oni su jasni – bez vlasti, nijesu slobodni ljudi. Pa gdje je problem?

Trideset godina već slušamo mnogo puta ispričane priče – vlast je sinonim za klijentelizam, korupciju i kriminal. Ništa novo i nažalost tome svjedočimo svaki dan – Plantaže 13. jul su najbolji primjer te kombinacije za koju je i ambasadorka SAD ukazala na postojanje endemske korupcije. Nakon ekranizacije nesretnog Stijepovića i insajdera Kneževića, pokrenuta je jedna inicijativa neorganizovanih pojedinaca koja je izrasla u najveći nepartijski pokret u Crnoj Gori – nevezano za brojne razlike, svi ratnici prethodnih bitaka su uzeli učešća, jer ih tišti isti problem – devastacija ljudskih i pohara prirodnih i privrednih resursa. Protesne šetnje, rezultirale su potpisivanjem Sporazuma za budućnost – poslanici, predstavnici svih nas građana, dali su riječ da će poštovati osnovne principe na putu da po prvi put imamo mogućnost da se slobodno, a u fer uslovima, izjasnimo u kakvom društvu želimo biti. U međuvremenu, vodio se proces za navodni pokušaj terorizma u Crnoj Gori tokom izbornog dana, a konstituisana vlast svakako nelegitimna i protestima je ozbiljno uzdrmana. Nažalost, umjesto prilike, samo se ponovilo napuštanje građana kao 2015. godine, kada su građani tučeni ulicama Podgorice, kada se u ključnim momentima jedan dio žiro-račun zaštitnika Srba gostio u obližnjem restoranu. Isti oni su i 2019. godine, povratkom u „Sinđin“ parlament, vratili DPS u život. Nije prvi put, ali je postojala nada da će biti poslednji. Prevarili smo se. Mandati su im važniji od građana. Žive bogato i ne haje što je većina glasača opozicije u ozbiljnim egzistencijalnim problemima.

Nakon usvajanja nepravednog propisa, kojim su se željele ispraviti brojne kriminalne radnje 90. godina, MCP je odreagovala na jedini mogući način – organizacijom litija u brojnim crnogorskim opštinama. U organizacionom smislu, pokazala se kao jedna ozbiljna struktura, kojoj su štetu pravili upravo žiro-račun Srbi. Dešavanja u Nikšiću i nesretno hapšenje predstavnika Eparhije budimljansko-nikšićke, dokaz su fingiranih odnosa na relaciji Đukanović i Vučić/Irinej. Sjedištu SPC u Beogradu, koje je pod uticajem SNS-a, ne odgovaraju pojedinci poput Gojka Perovića, ali i nepredvidljivog Rista Radovića, čiji stav u odnosu na status Kosova i Metohije ozbiljno drma SNS. Dakle, profesionalnim opozicionarima i žiro-račun Srbima, ne odgovara mirni karakter litija, jer njihova politička agenda je agenda sukoba sa tendencijom getoizacije Crne Gore. U vremenu gdje se traže konstruktivna rješenja za ozbiljne probleme našeg društva, i pomenuti i DPS, gube. Njhove politike opstaju na polarazaciji, podjelama i sukobima. Nakon trideset godina, i ništa osim toga ne znaju da ponude ni nakon trideset godina.

Danas su uslovi za izbore, neuporedivo lošiji, nego marta mjeseca prošle godine, kada su sa građanima postigli društveni dogovor, oko osnovnih principa za funkcionisanje našeg društva. Ipak, profesionalni opozicionirai i žiro-račun Srbi žele izaći na izbore, mimo volje građana sa kojima si dogovorili zajedničko djelovanje. Oni ne žele pobjedu, jer je pobjeda nemoguća u ovakvim uslovima i sa protivnikom za kojeg kažu da predstavlja organizovanu kriminalnu grupu.

Vrijeme je, Srbi! Vrijeme je da im se zahvalite za sve poraze za stolom koje su nam donijeli. Za sve propuštene šanse, da zajedno gradimo jedno pravedno i civilizovano društvo. Vrijeme je da se zajedno sa DPS-om pošalju u zasluženu političku prošlost.

Vas sugrađanin,
dr Marko Begović

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply