Kolektivna tužba protiv Google zbog praćenja aktivnosti korisnika

Objavljeno: 04.06.2020, 09:40h

Kolektivna tužba će vjerovatno obuhvatiti milione korisnika Google-a koji su od 1. juna 2016. pretraživali na internetu u privatnom režimu

Kolektivna tužva protiv Google podnijeta je u SAD

U tužbi se tvrdi da kompanija nezakonito krši privatnost korisnika tako što prati aktivnost ljudi čak i kada pretražuju sadržaje na mreži koristeći takozvani “privatni režim” (private mode).

Tužitelji traže obeštećenje od najmanje pet milijardi dolara od Google-a i njegovog vlasnika, kompanije Alphabet.inc, javlja BBC.

Mnogi korisnici interneta polaze od pretpostavke da se istorija njihovih pretraga ne prati kada se sadržaji na mreži pretražuju u “privatnom režimu”, ali Google kaže da to nije slučaj.

Ovaj pretraživač odbacuje tvrdnje da je njegovo postupanje nelegalno jer je jasno obavijestio korisnike da kad god otvore novu “inkognito” karticu, veb stranica na kojoj se nalaze može da prikuplja informacije o njihovoj aktivnosti pretrage.

Prema advokatskoj firmi Bojes Šiler Flekner, koja je u utorak podnijela zahtjev za pokretanje postupka pred saveznim sudom u San Hozeu, u Kaliforniji, kolektivna tužba će vjerovatno obuhvatiti milione korisnika Google-a koji su od 1. juna 2016. pretraživali na internetu u privatnom režimu.

U tužbi se navodi da Google “ne smije da nastavi sa tajnim i neovlašćenim prikupljanjem podataka gotovo svih Amerikanaca koji imaju računar ili telefon”.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply