Gardijan: Vlade i SZO promijenile politiku prema liječenju KOVID-19 na osnovu neispravnih podataka

Objavljeno: 03.06.2020, 22:21h

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) i vlade mnogih država su politiku suzbijanja bolesti KOVID-19 koju izaziva novi korona virus, i proceduru liječenja izmijenile na osnovu neispravnih podataka jedne male američke kompanije koja se navodno bavi analitikom u zdravstvu.

Tako je sada u pitanju čak i pouzdanost ključnih studija o liječenju te bolesti, objavljenih u nekim od najprestižnijih medicinskih časopisa svijeta, ekskluzivno danas piše londonski list Gardijan koji je to istražio, prenosi agencija Beta.

Nepoznata američka kompanija “Surgisphere”, među čijom nekolicinom zaposlenih su “pisac naučne fantastike” i “manekenka za odrasle”, dala je podatke za nekoliko studija o KOVID-19, a koautor tih studija i vlasnik te firme, koji ne uspijeva da objasni odakle mu podaci i kako su obrađeni.

Podaci za koje ta firma tvrdi da su legitimno dobijeni od više od hiljadu bolnica širom svijeta, bili su osnova naučnih članaka koji su potvrđeno doveli do promjena u liječenju KOVID-19 u latinoameričkim zemljama.

Ta firma je dala osnovu i za odluke SZO i istraživačkih instituta širom svijeta da obustave ispitivanja kontroverznog lijeka “hidroksihlorokina”.

Dva vodeća svjetska medicinska časopisa, britanski Lanset i američki Nju Ingland džornal of medisin, su objavila studije na osnovu podataka firme Surgisphere. Koautor tih studija je direktor te firme, Sapan Desai, prenosi Beta.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply