Šta svijetli oko crne rupe?

Objavljeno: 02.06.2020, 10:17h

Rezultati istraživanja pokazuju da silueta ili sjenka crne rupe uvijek treba da bude veća od same crne rupe.

Naučnici sa Instituta za fiziku gravitacije Društva “Maks Plank” u Njemačkoj i Univerziteta Aveiro u Portugaliji otkrili su da oko crne rupe zbog jake zakrivljenosti prostora treba da se nalaze svjetlosni prstenovi koji se nalaze iznad horizonta događaja.

Fizičari su predstavili dokaz teoreme prema kojem crne rupe u ravnotežnom stanju imaju najmanje jedan svjetlosni prsten.

Da bi to dokazali, nisu koristili jednačine u okviru neke određene teorije gravitacije, već su primjenjivali univerzalniji topološki pristup. Takav model omogućava da se uzmu u obzir alternativne teorije gravitacije i riješi problem prisustva svjetlosnih prstenova kod široke klase crnih rupa.

Istraživanje je objavljeno u časopisu “Physical Review Letters”, prenosi sputniknews.com.

Rotirajuća crna rupa treba da ima dva svjetlosna prstena. U jednom od njih svjetlost se kreće u zatvorenoj orbiti u pravcu koji se podudara sa pravcem rotacije crne rupe, a u drugom – u suprotnom smjeru. Osim toga, rezultati istraživanja pokazuju da silueta ili sjenka crne rupe uvijek treba da bude veća od same crne rupe.

Naučnici navode da dokaz teoreme ima nekoliko pretpostavki, od kojih je jedna odsustvo gravitacionog polja daleko od crne rupe. Međutim, u svemiru koji se širi postoji kosmološka konstanta koja stvara slabo gravitaciono polje u bilo kojoj tački svemira. Istraživači u budućnosti planiraju da provjere kako bi to moglo da utiče na dokaz ove teoreme.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply