AEM da zabrani reemitovanje emisije ‘Hit Tvit’ Pink TV

Objavljeno: 02.06.2020, 17:07h

Media centar je danas zatražio od Savjeta i direktora Agencije za elektronske medije (AEM) da hitno donesu odluke, u skladu sa članom 5 i 6 Zakona o elektronskim medijima i EU direktivom u oblasti elektronskih medija i prekogranične televizije, kako bi Pink TV bila upozorena zbog iznošenja neistina u emisiji “Hit Tvit” emitovanoj 31. maja 2020. godine (https://www.youtube.com/watch?v=ufqFa1pVa9A).

“S obzirom da se Pink TV u kontinuitetu ponaša na neprofesionalan način u odnosu na dešavanja u Crnoj Gori, kao i da je AEM u dva navrata upozoravala ovu televiziju preko regulatora elektronskih medija u Srbiji, pozivamo vas da razmotrite mogućnost trajne zabrane emitovanja “informativnih” kanala Pink TV putem kablovskih operatera u Crnoj Gori”, navedeno je u inicijativi Media centra.

U saopštenju Media centra se navodi da je u 79. minutu pomenute emisije, u sklopu komentara gostiju povodom teme broj 5, odluke Vlade Crne Gore da ne dozvoli od 1. juna ulazak u Crnu Goru državljanima Srbije bez obaveznog boravka u 14-dnevnom karantinu, iznijeto niz neistina.

“Gost u emisiji, dr Nestorović, ustvrdio je da se u Crnoj Gori ne rade pouzdani testovi na COVID-19 jer ne postoji tehnologija za tkz. PCR test, koji je jedini pouzdan. Javnost Crne Gore je upoznata od strane nadležnih organa da su u Institutu za javno zdravlje CG rađeni upravo PCR testovi, po preporuci Svjetske zdravstvene organizacije. Doktor Nestorović je postao posebno poznat građanima Srbije jer je na početku pandemije COVID-19 ismijavao opasnost od virusa i posljedica epidemije. Takođe, pomenuti ljekar je javnosti Srbije poznat i po nedavnoj tvrdnji da je najbolji svjetski teniser Novak Đoković zapravo reinkarnacija Nikole Tesle, što je “dokazao” fizičkom sličnošću dvojice znamenitih Srba (https://www.youtube.com/watch?v=tVUwdzRxK5U&list=PLh57bbOQmA2Qez7mdurJCLYIwnN5Nt6-d&index=4). Drugi gost u emisiji, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić,  takođe je insinuirao da se u Crnoj Gori nisu radili valjano testovi na COVID-19, za razliku od Srbije. Netačno, u obije države rađeni su isti testovi. Prema dostupnim informacijama, predsjednik Srbije nije epidemiolog niti ljekar, ali se njegovo mišljenje u emisiji tretiralo kao konačna istina jer u konceptu svih sadržaja Pink TV, po pravilu, ne postoji ‘druga strana’, odnosno mogućnost da se čuje i drugačiji stav od zvaničnog (stava vlasti)”, navedeno je, pored ostalog, u saopštenju Media centra.

Gosti u emisiji su, prema mišljenju Media centra, svojim stavovima “omogućili podsticanje mržnje i diskriminacije po osnovu etničke pripadnosti a i zdravstvenog stanja (član 48 Zakona o elektronskim medijima)”.

“Media centar traži, kao i do sada, jednaku primjenu zakona prema svim medijma i kablovskim operaterima i zaštitu interesa javnosti u Crnoj Gori. Pozivamo AEM da primjeni zakon i onemogući kontinuirano širenje neistina u vezi sa Crnom Gorom putem svih ‘informativnih’ kanala Pink TV. Predizborna kampanja u Srbiji ne može biti opravdanje za iznošenje neistina kojima se podstiče mržnja prema Crnoj Gori i njenim građanima. Međusobni odnosi vlasti u Srbiji i Crnoj Gori, bili fingirani ili ne, ne mogu biti opravdanje za podsticanje međusobne mržnje. Ako već građani Srbije moraju da trpe propagandu Pink TV, građani Crne Gore ne moraju. Propagande je građanima Crne Gore dosta sa TVCG, koju ni ovakav Savjet tkz. javnog servisa a ni AEM ne mogu da  vrate poštovanju profesionalnih standarda”, zaključio je Media centar u saopštenju koje je potpisao direktor Goran Đurović.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply