Narodna vjerovanja vezana za kišu

Objavljeno: 01.06.2020, 07:59h

Onom ko je želio da ga tokom godine ne zabole leđa savjetovano je da se u proljeće za vrijeme grmljavine provalja na zemlji dok pada kiša.

Božanski blagoslov, simbol nebeskih utjecaja. Za mnoge je kiša kćerka oblaka i oluje. Ona sjedinjuje simbole vatre (munja) i vode, a u gotovo svim ratarskim kulturama prošlosti vjerovalo se da je kiša oplođujuća sperma ili sjeme boga oluje bez čega se ne bi mogao ni zamisliti život; u Indiji se za oplođenu ženu kaže da je kiša, to jest izvor svakog blagostanja. Njena važnost po život na našoj planeti uticala je na stvaranje bezbrojnih ratarskih obreda, kojima je bio cilj da se prizovu kišni oblaci.

S druge strane, vjerovalo se u brojne ‘signale’ koji su prethodili kiši: kad se mlijeko pri kuvanju ne bi dizalo očekivala se kiša, kada bi dim išao nastranu, a ne uvis;

kad bi se golubovi kupali u vodi ili bezvoljno kunjali na krovovima, kad bi ptice letjele prenisko a mjesec na nebu bio blijed i žut, kad bi ribe iskakale iz vode i komarci nasrtali na ljude i stoku;

kad bi se goveda ‘obadala’ i magarci njakali ili striješili ušima, kad bi svrake uporno kreštale i žabe kreketale…

Pored dodolskih pjesama, kiša se navodno mogla izazvati i ako bi se ubijena zmija naopako objesila na nekoj grani ili grmu.

Ko je želio da ima zdravu i jaku kosu savjetovano mu je da gologlav hoda po kiši, a ako je kiša padala na Vaskrs/Uskrs, Duhove, u nedjelju poslije Duhova, te 27. juna (Dan sedmorice efeskih spavača) ili 13. jula (Sv. Margareta), vjerovalo se da će kiša danima padati.

Onom ko je želio da ga tokom godine ne zabole leđa savjetovano je da se u proljeće za vrijeme grmljavine provalja na zemlji dok pada kiša.

Ako kiša pada za vrijeme pokopa, neko bi iz iste kuće uskoro mogao umrijeti. Ako je kiša padala u otvoreni grob, vjerovalo se da će pokojnik postati blažen.

Ukoliko bi guska dok kiša pada okretala glavu prema nebu, smatralo bi se da će kiša uskoro prestati. Poslije jutarnje i večernje kiše obično predstoji lijepo vrijeme, a ako se za vrijeme kiše po barama i lokvama dižu klobuci i mjehurići, vjerovalo se da će kiša postati još jača i da će duže potrajati.

Ako kišu zemlja lako upija, predstoji duži kišni period. No, prestanak kiše mogao se navodno postići i ako bi se triput pljunulo prema nebu. Sanjati kišu – vjernost, odanost; pljusak – šteta, gubitak. (Izvor: narodni.net)

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply