BiH: Građani brane rijeku Neretvicu

Objavljeno: 01.06.2020, 19:51h

Podršku mještanima na protestnom skupu su pružili i eko aktivisti iz nekoliko gradova BiH, te predstavnici nevladinih organizacija koje su članice Koalicije za zaštitu rijeka BiH

Nekoliko stotina građana okupilo se danas na protestima u naselju Goransko Polje, u blizini Konjica na jugu Bosne i Hercegovine, kako bi poslali poruku da ne odustaju od zaštite rijeke Neretvice, na kojoj je planirana izgradnja 15 malih hidroelektrana.

Član koordinacionog odbora za zaštitu rijeke Neretvice Ibrahim Turak kazao je za Radio Slobodna Evropa (RSE) da su stanovnici tog područja odlučni da zaustave bagere izvođača radova koji se, uprkos najavama, danas nisu pojavili.

On je naglasio da će mještani nastaviti da koriste sva zakonom dozvoljena sredstva da sačuvaju rijeku.

“Imali smo informaciju da će danas prema Neretvici ponovo krenuti izvođači radova, iako smo ih i prošle sedmice spriječili. Oni u prvoj fazi planiraju izgradnju dvije male hidroelektrane, ali mi znamo da je cilj samo da uđu i da tada nastavljaju izgradnju i ostalih 13 hidroelektrana. To bi značilo da bi rijeka, duga 27 km, doslovno bila zatrpana u cijevi. Zakleli smo se da nećemo dozovoliti izgradnju, bez obzira na cijenu koju moramo platiti. Naš slogan je ‘Krv damo, ali rijeku ne damo’ i to je naša zadnja riječ”, naglasio je Turak.

Protesti su završeni nakon više od šest sati dežurstva uz rijeku.

Podršku mještanima na protestnom skupu su pružili i eko aktivisti iz nekoliko gradova BiH, te predstavnici nevladinih organizacija koje su članice Koalicije za zaštitu rijeka BiH.

Mještani doline Neretvice upozoravaju da će hidroelektrane uništiti biljni i životinjski svijet, s posebnim naglaskom na endemske vrste koje tu žive. Uz podršku eko-udruženja, pokrenuli su i potpisivanje peticije “Pusti me da tečem”.

Angažirali su, takođe, pravni tim i pokrenuli upravni spor pred Kantonalnim sudom u Sarajevu, kojim će nastojati osporavanje izdate dozvole.

Izgradnja na Neretvici planirana je na osnovu Ugovora o dodjeli koncesije za gradnju 15 mini hidroelektrana koje je Opština Konjic 2009. godine potpisala sa predstavnicima Javnog preduća Elektroprivreda BiH.

Prema podacima nevladine organizacije “Eko akcija”, u Bosni i Hercegovini izgrađeno je 106 malih hidroelektrana, dok je u pripremi izgradnja dodatnih 340.

Udruženja okupljena u Koaliciju za zaštitu rijeka BiH zatražila su od vlasti u Bosni i Hercegovini uvođenje moratorija na gradnju MHE, zbog, kako navode, ugrožavanja rijeka.

Iz Koalicije tvrde da BiH nema potrebu za novim hidroelektranama i da one donose korist, isključivo investitorima koji potpisuju ugovor o garantiranoj otkupnoj cijeni električne energije, a imaju i beneficije u vidu subvencija koje građani plaćaju svaki mjesec, s obzirom na to da na računu za električnu energiju postoji stavka poticaja obnovljivih izvora energije.

 

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply