SpaceX kapsula s astronautima NASA stigla na MSS (video)

Objavljeno: 31.05.2020, 18:37h

Do Međunarodne svemirske stanice dvojica strobauta su putovala 19 sati.

Svemirska letjelica koju je projektovala i izgradila privatna kompanija SpaceX stigla je danas s dvojicom astronauta američke svemirske agencije NASA na Međunarodnu svemirsku stanicu u orbiti Zemlje.

SpaceX kapsula Dragon (zmaj) sletjela je automatski – što je novina za letove s posadom, dok su astronauti Dag Harli i Bob Benken bili u pripravnosti da preuzmu kontrolu.

Jučerašnje lansiranje iz Svemirskog centra Kenedi u Kejp Kanaveralu, na Floridi, u SAD, smatra se istorijskim pošto je prvo koje je izvela privatna firma.

Ista lansirna rampa korišćena je i prilikom polijetanja misija „Apolo“ na Mjesec, prije pola vijeka, podsjeća Beta.

Kapsula s Harlijem i Benkenom ušla je u orbitu Zemlje nedugo pošto je raketa „Falkon 9“ koja je ponijela lansirana u 15.22 po lokalnom vremenu (21.22 po centralnoevropskom).

Taj poduhvat je tim revolucionarniji jer se veći, prvi stepen „Falkona 9“, namijenjen za višekratnu upotrebu čime letovi pojeftinjuju, sam automatski vratio na Zemlju i uspravno – kako je i poletio, uz pomoć svojih motora sletio na palubu posebno izgrađenog „broda-drona“ „Spejseksa“, nazvanog „Of Course I Still Love You“ (Naravno da te još volim).

Do Međunarodne svemirske stanice dvojica strobauta su putovala 19 sati.

Osnivač i glavni vlasnik kompanije SpaceX je američki inženjer, preduzetnik i inovator Ilon Mask, jedan od najbogatijih ljudi na svijetu.

Posle pola vijeka, intenzivna svemirska aktivnost SAD je bila obustavljena iz niza razloga, te je jučerašnji let astronauta NASA u orbitu Zemlje prvi s teritorije SAD posle skoro čitave decenije prekida.

Letjelica s astronautima NASA poslednji put je lansirana iz Kejp Kanaverala u julu 2011. godine.

NASA se od tada oslanjala na ruske rakete lansirane s kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu, odakle su njeni astronauti polijetali ka Međunarodnoj svemirskoj stanici.

Harli i Benken je trebalo da polete u srijedu, ali je lansiranje otkazano 17 minuta prije planiranog vremena zbog mogućih munja u naelektrisanim oblacima.

I juče je bilo neizvjesno da li će poletjeti pošto su meteorolozi predviđali mogućnost novih oluja.

Astronaute su u svemir do sada slale samo Rusija, SAD i Kina, ali nikada do sada to nije učinila privatna kompanija.

NASA je poslednji put lansirala astronaute u svemir u novoj letjelici prije 40 godina.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register