Zagađenje ili reciklaža pitanje je sad

by | maj 30, 2020 | Fičer, Priča dana | 0 comments

Čak ni u periodu izolacije zbog pandemije izazvane novim korona virusom, kada je cijeli svijet neočekivano odahnuo od zagađenja, građani Podgorice nijesu bili pošteđeni toksičkih isparenja koja su dolazila iz pravca Deponije “Livade”. Iz te “crne rupe” velikog prečnika već godinama dimi kao iz odžaka.Nekad je dim bijel, a nekad sasvim crn.

Mještani okolnih naselja traže pomoć nevladinih organizacija, a nadležni ne rješavaju problem. Za učestala zagađenja vazduha za sada su odgovorna  samo tzv. NN lica. O recikliranju se još uvijek samo priča …

Lokalne prakse spaljivanja otpada na otvorenom prostoru veliki su problem širom Crne Gore. U Podgorici najugroženiji su Romi u blizini Deponije. Upravo na njih, kao glavne krivce za paljenje otpada, upiru prstom oni koji su u Podgorici nadležni za brigu o otpadu.

“Dim koji je povremeno vidljiv mještanima naselja Ribničkih Vrela, Konika i Starog aerodroma proizvod je paljenja automobilskih guma od strane grupa lica koja na ovaj način, nakon njihovog sagorijevanja, izvlače male količine žice koje se u gumama nalaze. Najčešće se to dešava kod Aluminijskog kombinata, Aero kluba ‘Špiro Mugoša’ i u Omerbožovićima, gdje se nalazi i naše preduzeće, pa građani imaju utisak da se svaka paljevina dešava upravo na prostoru kojim gazduje Deponija. Prilikom izazivanja požara, NN lica najčešće pale kabasti komunalni otpad, koji je zapaljiv i sadrži male količine metala ili aluminijuma,  koji na tržištu ilegalnih otpada ima određenu novčanu vrijednost. Prema tome, osnovni i jedini razlog pojave dima su paljevine izazvane od stanovnika neformalnih naselja stacioniranih u blizini Deponije”, ističu u tom gradskom preduzeću.

No, nisi samo Romi krivi.

Ministarstvo održivog razvoja, Glavni grad i Deponija Podgorica još nijesu stvorili uslove za sakupljanje i tretman guma, kaže za PCNEN advokat organizacije KOD Budislav Minić. Na taj način, ističe Minić,  oni podstiču građane da se bave nelegalnim aktivnostima.

“Shodno Zakonu o upravljanju otpadom i aktima koji proizilaze iz njega, uvoznici i proizvođači otpadnih guma snose troškove sakupljanja i obrade otpadnih guma. Ukoliko bi se primjenjivala ova stavka, Deponija Podgorica bi mogla od reciklaže guma da prihoduje najmanje 360.000 eura godišnje. Umjesto ovih 360.000 eura, dobili smo dimnu zavjesu. U aktima stoji da su ekonomski subjekti dužni da u skladu sa državnim planom upravljanja otpadom do 1. januara 2020. godine obezbijede da godišnja masa recikliranih ili na drugi način prerađenih sastavnih djelova otpadnih guma, nije manja od 90% mase preuzetih otpadnih guma. Zakon se ne primjenjuje ili griješimo – možda gradonačelnik paljenje guma smatra procesom reciklaže”, kaže Minić.

Za paljenje otpada na otvorenom prostoru, novčana kazna za pravna lica je od 500 eura do 20.000 eura, za odgovorno lice u pravnom licu od 250 eura do 2. 000eura, dok je za fizičko lice novčana kazna od 30 eura do 2.000 eura (Zakon o upravljanju otpadom).

U Ekološkoj inspekciji kažu da je problem u neodgovarajućem odnosu prema upravljanju otpadom, kao i da rješenje zahtijeva punu mobilnost svih organa zaduženih i za planiranje i zaštitu prostora. Za sada je izvjesna samo tužba ekološkog inspektora, (na osnovu uviđaja 18.05.2020), protiv pravnog lica Deponija d.o.o., kao i rješenje da se kabasti otpad ukloni sa “uzurpirane javne površine”, radi sprječavanja daljih požara. Oni napominju da se na tom mjestu kabasti i biorazgradivi otpad privremeno deponuje radi razvrstavanja, jer ne postoji razvijen sistem selektovanja komunalnog otpada.

“Glavni nedostatak u sistemu upravljanja otpadom je činjenica da u Crnoj Gori još uvijek nema privrednog subjekta koji ima koncesiju za sakupljanje i/ili obradu otpadnih guma. Pravna lica koja imaju dozvolu Agencije za zaštitu prirode i životne sredine za sakupljanje otpadnih auto guma odbijaju da iste preuzimaju iz razloga što nije riješeno pitanje njihovog tretmana. Paljenje otpadnih guma i kablova se većinom obavlja od strane nepoznatih maloljetnih lica, radi prodaje žice, na predjelu između Konika i Tuzi. Nakon paljenja otpada lica se  većinom udalje od mjesta požara, tako da ih ekološka inspekcija ne zatekne. U toku su aktivnosti Ministarstva održivog razvoja i turizma i Glavnog grada na rješavanju privremenog skladišta otpadnih guma u cilju sprečavanja paljenja otpada”, objašnjavaju iz Ekološke inspekcije.

Odlukom Ministarstva održivog razvoja i turizma, otpadni pneumatici će ipak ostati u okviru Deponije ‘Livade’, jer je to, sudeći prema rezultatima Studije za izbor lokacije za preuzimanje, lagerovanje, sortiranje i preradu otpadnih pneumatika u Podgorici, najpovoljnije mjesto. Poručuju da je neohpodno raditi na edukaciji stanovništva, ali i pooštrovanju kaznenih mjera za paljenje otpada na otvorenom.

“Odabrana opcija omogućava da se na ovoj lokaciji ubuduće vrši zbrinjavanje ove vrste otpada, čime će se omogućiti realizacija narednih koraka ka rješavanju problema nepropisnog odlaganja otpadnih guma na teritoriji Glavnog grada Podgorica. Prikupljanje i preuzimanje otpadnih guma biće organizovan proces i sve lokacije auto-servisa i auto-otpada treba da budu uključene u ovaj proces, uz redovnu kontrolu broja i količine otpadnih guma, koje dolaze na te lokacije”, kažu u Ministarstvu održivog razvoja i turizma.

U tom resoru naglašavaju “da Podgorica već ima pravi reciklažni centar koji ne zagađuje okolinu”, ali da se na edukaciji građana mora još mnogo raditi kako bi se zaustavila praksa paljenja otpada bilo da su u pitanju otpadne gume, kabasti ili poljoprivredni otpad”, te da su već pokrenuli inicijativu za edukativne kampanje za sprečavanje paljenja otpada.

Ministarstvo najavljuje da će, “kroz nove strateške dokumente u oblasti zaštite vazduha planirati uspostavljanje sistema bolje kontrole zabrane paljenja otpada na otvorenom, koja je propisana Zakonom o upravljanju otpadom, uspostavljanjem posebnog broja za prijave ovakvih slučajeva i pooštravanjem kazni za kršenje zabrane”.

Za sada u Crnoj Gori postoje samo privredna društva koja imaju dozvolu Agencije za zaštitu životne sredine za privremeno odlaganje guma do godinu dana, nakon čega se te gume moraju izvesti.

Na stovarištu firme “Matej” sa Cetinja, koja skladišti gume, nalazi se oko hiljadu tona. Nema incidentnih požara. Kako nam je rekao vlasnik Momčilo Krivokapić  u planu je izgradnja reciklažnog centra za sve vrste otpada bez emisije zagađenja i otpada.

“Već godinu dana smo u pregovorima sa našim poslovnim partnerima iz Amerike, Njemačke i Ukrajine, koji su veoma zainteresovani za izgradnju reciklažnog centra na Cetinju po najsavremenjim svjetskim standardima. Ukoliko nam to država dozvoli i ne budemo imali biznis barijera, Crna Gora nikada više neće imati problem sa bilo kojom vrstom otpada. Radi se o velikoj investiciji, od par stotina miliona eura. Čekamo samo da prođe Korona, da se granice otvore, da pođemo da razgovaramo sa Premijerom”, kaže Krivokapić.

Građanima, čini se, preostaje samo da čekaju hoće li se uskoro iz vladinih odžaka pojaviti bijeli ili crni dim.

Irena ČEJOVIĆ

0 Comments

Submit a Comment