Šef UN upozorava na glad, pustoš i patnju zbog pandemije

Objavljeno: 29.05.2020, 10:19h

Gutereš je pozvao na hitnu kolektivnu akciju u nekoliko kritičnih oblasti: više spoljnog finansiranja, smanjenje utaje poreza, suzbijanje pranja novca i korupcije

Šef Ujedinjenih nacija upozorava svjetske lidere da će pandemija COVID-19 izazvati „nezamislivu pustoš i patnju širom svijeta“, sa istorijskim nivoima gladi i umiranja od gladi, i sa 1,6 milijardi ljudi koji neće moći da zarade za život, ako im se već sada ne pomogne.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš je na sastanku na visokom nivou rekao da COVID-19 može dovesti do „gubitka proizvodnje u svijetu vrijednosti 8,5 hiljada milijardi dolara, što je najoštrije smanjenje od Velike depresije 1930-ih godina“, prenosi Beta.

Gutereš je pozvao na hitnu kolektivnu akciju u nekoliko kritičnih oblasti: povećanje svjetske finansijske likvidnosti, olakšice dužnicima, angažovanje privatnih povjerilaca u korist dužnika, više spoljnog finansiranja, smanjenje utaje poreza, suzbijanje pranja novca i korupcije.

On takođe želi da se osigura da mjere privrednog oporavka od pandemije budu u skladu s ciljevima za suzbijanje već uočene klimatske krize.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply