Pingvini u posjeti muzeju

Objavljeno: 29.05.2020, 08:42h

Svi su očekivali da će se pingvinima najviše dopasti Moneovi Lokvanji, međutim, oni su pokazali veće interesovanje za barokno slikarstvo.

Pingvini iz zoološkog vrta u Kanzas Sitiju nedavno su bili u prilici da obiđu Muzej umjetnosti „Nelson-Etkins“. Svi su bili zatečeni sa kakvom pažnjom su lutajući hodnicima posmatrali barokna i impresionistička remek-djela.

Ideja da se pingvini dovedu u Muzej zapravo je trebalo da bude prvoaprilska šala. Direktor Muzeja umjetnosti „Nelson-Etkins“, Džulijan Zagazigotija pozvao je 1. aprila direktora zoološkog vrta u Kanzas Sitiju da se raspita kakvi su njihovi planovi za ponovno otvaranje za posjetioce.

„U Kanzas Sitiju svi dosta blisko sarađujemo, posebno kulturne institucije i neprofitne organizacije. Zvao sam da vidim šta se dešava i kada planiraju da ponovo otvore vrt za posetioce. Tada sam u šali rekao i ‘Mogli biste da donesete svoje pingvine da malo posjete Muzej?'”, objašnjava Zagazigotija.

Umjesto da se nasmije, direktor zoološkog vrta je odmah prihvatio ponudu i osoblje Muzeja i zoološkog vrta su prionuli na posao planiranja posjete. Osnovni zadatak je bio kako osigurati bezbijednost pingvina, ali i umjetničkih djela.

Zaposleni iz zoološkog vrta pažljivo su pratili svaki korak pingvina koji su sa velikom pažnjom posmatrali izložena remek-djela. Direktor Muzeja kaže da su se ponašali isto kao i obični posjetioci. Hodali su hodnicima i razgledali slike.

„Kažu da je prosječan raspon pažnje kod ljudi od 8 do 10 sekundi kada su u posjeti velikim muzejima i mislim da su pingvini bili u tom prosjeku. Bili su antropomorfniji nego što sam očekivao od njih“, dodaje direktor.

Pošto su pingvini u Kanzas Siti stigli iz Perua, Zagazagotija je sa njima razgovarao na španskom. Svi su očekivali da će se pingvinima najviše dopasti Moneovi Lokvanji, međutim, oni su pokazali veće interesovanje za barokno slikarstvo.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply