Odgovor EU na COVID19 podijelio Evropljane

Objavljeno: 29.05.2020, 11:41h

Šest od deset ispitanika smatra da u EU tokom pandemije nije pokazano dovoljno solidarnosti među zemljama članicama, a 22 procenta kaže da je u potpunosti nezadovoljno stanjem solidarnosti u EU27.

Čak 58 procenata ispitanih građana zemalja Evropske unije kaže da je tokom pademije COVID-19 imala finansijske poteškoće.

Finansijske probleme su u najvećem broju prijavljivali stanovnici Mađarske, Bugarske, Italije, Grčke i Španije, dok su najmanje problema tokom pandemije iskusili Danci, Holanđani, Šveđani, Finci i Austrijanci, pokazuje istraživanje Evropskog parlamenta.

Istraživanje Evropskog parlamenta, sprovedeno od početka pandemije do kraja aprila 2020. godine, pokazuje da su se građani EU koji su prijavili finansijske probleme, najviše žalili na gubitak prihoda (30 odsto), nezaposlenost ili djelimičnu nezaposlenost (23 odsto), nemogućnosti otplate stanarine ili kredita (14 odsto) dok je devet procenata ocijenilo da je imalo probleme s kupovinom ”hrane za pristojan život”, prenosi Tanjug.

Jedan od deset Evropljana koji su se suočili s finansijskim problemima tokom pandemije kaže da je zatražio novčanu pomoć od familije ili prijatelja, a tri procenta navodi da su se našli pred bankrotstvom.

Čak 69 procenata ispitanika u istraživanju Evropskog parlamenta založilo se za jaču ulogu EU u rješavanju krize pandemije COVID-19, pri čemu je najviše podrške ovoj ideji bilo u Portugalu i Irskoj, a najmanje u Češkoj i Švedskoj.

Šest od deset ispitanika smatra da u EU tokom pandemije nije pokazano dovoljno solidarnosti među zemljama članicama, a 22 procenta kaže da je u potpunosti nezadovoljno stanjem solidarnosti u EU27.

Najviše nezadovoljnih je u Italiji, Španiji i Grčkoj, a pokazani stepen evropske solidarnosti u najvećoj mjeri podržavaju Irci, Holanđani i Danci.

Tri od četiri ispitanika širom EU kaže da je ”čulo, vidjelo ili čitalo” o mjerama koje EU preduzima kao odgovor na pandemiju COVID-19, a jedna trećina kaže da zna i koje su mere u pitanju.

Polovina (52 odsto) Evropljana koji navode da znaju o mjerama EU kaže da nije zadovoljno onim što je do sad učinjeno.

Najviše nezadovoljnih je u Italiji, Španiji i Grčkoj, a slijede i Austrija i Bugarska.

Među 42 procenta onih koji su zadovoljni EU odgovorom na pandemiju COVID-19 najviše je Holanđana, Finaca i Danaca, pokazuje istraživanje Evropskog parlamenta.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply