Svitac

Objavljeno: 28.05.2020, 08:06h

Kada ste poslednji put vidjeli svica? Jesti li, uopšte, ikada vidjeli ovoga insekta koji svijetli u noći?

Naučnici upozoravaju da je „magija“ svitaca ugrožena i da buduće generacije ljudi možda nikada neće imati priliku da jure po dvorištu za ovim sićušnim bićima.

Glavni razlog zbog koga se smanjuje broj pripadnika neke vrste je gubitak staništa, a svici su ugroženi jer su im potrebni posebni uslovi kako bi ispunili svoj životni ciklus, tvrde naučnici sa Univerziteta Tafts u Masačusetsu, koji su sproveli istraživanje, prenose on-line mediji.

Jednoj vrsti svitaca iz Malezije, poznatoj po sinhronizovanom svijetljenju, potrebne su šume mangrova kako bi se razmnožavali u ovom području, ali su ovdje zasađene plantaže palminog ulja.

Istraživače je iznenadilo kada su ustanovili da je rasvjeta takođe uzrok izumiranja svitaca. Vještačko svijetlo koje potiče od ulične rasvete, reklama i svjetlosti koja se širi sa prozora stambenih zgrada pogubno djeluje na njih.

„Osim što im remeti prirodan bioritam, vještačko svijetlo utiče na njihove rituale tokom parenja“, napominje Avalon Ovens, jedan od koautora studije.

Većina svitaca se oslanja na bioluminiscenciju – hemijsku reakciju svoga tijela koja im omogućava da svojim svijetlom privuku partnera, a prevelika količina vještačkog svijetla remeti ovaj proces.

Profesor biologije Dejv Goulson na Univerzitetu u Saseksu ističe da su pesticidi jedan od glavnih uzroka što je sve manje svitaca. Naučnici su i inače ustanovili da je u toku „tiha apokalipsa“ u svijetu insekata, jer se već 41 odsto nalazi pred istrebljenjem.

Na području Balkana i jugoistočne Evrope žive nekoliko vrsta insekata tvrdokrilaca koje nazivamo svicima, iako se u nekim detaljima prilično razlikuju.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply