Janjić: Sukob na Kosovu nije vjerski već dvije nacionalne ideologije

Objavljeno: 27.05.2020, 16:51h

Sukob na Kosovu i Metohiji nije verski sukob, već je u suštini sukob dvije nacionalne ideologije, o to je sada ozbiljan politički problem, izjavio je iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić na vebinaru „Pozicija i uloga verskih zajednica i crkava u procesu pomirenja i normalizacije odnosa Beograda i Prištine“.

Janjić je ukazao na to da crkve i vjerske zajednice nisu odgovorne za sukob na KiM. On ističe da se sada govori da taj problem treba riješiti teritorijalno, a suština problema je u tome kako će ljudi na Kosovu živjeti, prenosi Danas.

On je rekao da SPC nije bila dio ideologije koja je učestvovala u generisanju sukoba na Kosovu, iako postoje pokušaju stalnog nametanja krivice SPC za sukob.

Janjić naglašava da postoji i tendencija da se Crkvi nametne krivica da je generator sukoba i u regionu, dok smo sa druge strane svjedoci pokušaja izbjegavanje odgovornosti nosilaca političkih funkcija, koji su zaista odgovorni za izbijanje sukoba.

Janjić je naglasio da je SPC jasno osudila ratne zločine nad albanskim narodom na Kosovu, koji ne mogu da imaju ništa zajedničko sa hrišćanskim učenjem. On smatra da normalizacija odnosa ne podrazumijeva statusno pitanje. Za SPC se odnosi prije svega na uslove života srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, kao i statusa srpskih vjerskih objekata u imovine. To se mora zaštititi bez obzira na tok političkih razgovora, ocijenio je Janjić. On ponavlja da SPC ima jasan stav protiv nezavisnosti Kosova, jer se na njemu gradi društvo uglavnom po mjeri albanskog naroda. Prema njegovim riječima, srpski narod na Kosovu se sada nalazi u poziciji kao što se albanski narod nalazio u vrijeme Miloševićevog režima.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply