Na današnji dan izdat najbolji album ikad

Objavljeno: 26.05.2020, 10:43h

26. maja 1967. objavljen je 8. studijski album “Famozne četvorke” – album Beatlesa “Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band”. Nije dugo trebalo da stekne status najboljeg albuma ikad izdanog, a taj status ni danas, nakon duže od pola stoljeća, uopšte ne blijedi već se sve snažnije “cementira”.

Što je to toliko čarobno u ovom “usamljenom klubu narednika Peppera”? Da bismo stvarno mogli u potpunosti cijeniti ovo remek djelo potrebno ga je sagledati u okviru vremena kada je stvoreno, komentariše podjeća Advance.hr

U ovih pola stoljeća čuli smo gotovo svu muziku koja se mogla osmisliti, čak ni najotkačenija avangarda više nije “friška”, ali te 1967. ovaj album je bio totalna prekretnica. Muzika, način njenog stvaranja, do tada je bio drugačiji. “Album” je bio samo paket u koji su se ugurale pjesme, koliko ih je stalo na jednu vinil ploču. Prvo su stvorene pjesme, bez nekog konkretnog reda i slijeda, da bi ih se zatim objavljivalo kroz albume. “Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band” bio je nešto drugo, kaže Advance.hr.

Album Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band izlazi u jeto 1967. sniman je novom tehnikom i korišćenjem četverokanalnog studija te u novijoj produkciji Georgea Martina. Pjesme na albumu prožete su elektroničkim efektima, tradicijom music halla, kabarea, psihodelije, elementima klasične muzike, soula, etnoom, i kao takav dao je mnoge hitove. Sgt. Pepper bio je njihov najprodavaniji album i punih 15 nedjelja nije silazio sa vrha britanske top liste. Singl “All You Need Is Love” Beatlesi snimaju u živo u julu 1967. za vreme pionirskog mondovizijskog TV prenosa koji je prenošen satelitom. Iste godine umire im menađer Brian Epstein.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply