Pri kraju klinička ispitivanja ruskog lijeka protiv COVID-19  

Objavljeno: 24.05.2020, 12:46h

Režim liječenja pacijenata ovim lijekom već je pripremljen. U prosjeku, liječenje ovim lijekom traje oko nedjelju dana

Klinička ispitivanja ruskog lijeka „Favipiravir”, pod trgovačkim nazivom „Areplivir”, koji može da uništi virus koronu za nedelju dana, trebalo bi da budu završena za četiri do osam nedjelja, izjavio je glavni urolog Ministarstva zdravlja Rusije, akademik Dmitrij Puškar, koji je odgovoran za ispunjavanje protokola ispitivanja ljekova u Rusiji.

„Režim liječenja pacijenata ovim lijekom već je pripremljen. U prosjeku, liječenje ovim lijekom traje oko nedjelju dana. Kako su pokazali rezultati pretkliničkih ispitivanja na životinjama, ‘Favipiravir’ uništava virus za pet-šest dana”, objasnio je Puškar.

On je još dodao da bi klinička ispitivanja mogla biti završena tokom četiri do osam nedjelja, nakon čega će dokumenta biti predata za registraciju.

Puškar je naglasio da će se klinička ispitivanja obavljati u nekoliko stotina bolnica ne samo u Moskvi, nego i u Sankt Peterburgu i Mordoviji, gdje se lijek i proizvodi, prenosi sputniknews.com.

U prvoj fazi, kako je opisao, lijek će se koristiti samo za liječenje bolesnika srednjeg stepena bolesti. Lijek se, za sada, kako je naveo, neće primjenjivati za liječenje teško oboljelih pacijenata, koji se nalaze na respiratorima. Prema njegovim riječima, kasnije će se obaviti i ispitivanja radi njegove primjene u liječenju teških bolesnika.

Puškar je takođe napomenuo da će se lijek pojaviti prije vakcine, ali treba raditi i na lijeku i na vakcini.

Favipiravir je razvijen kao lijek protiv gripa, koji se koristi za liječenje teških infekcija. Prema podacima kineskih naučnika, lijek se pokazao kao efikasan u liječenju pacijenata zaraženih COVID-19, saopštila je pres-služba.

Prema poslednjim podacima, u Rusiji je registrovano 335.882 oboljelih od virusa korona, 107.936 osoba je ozdravilo, dok je 3.388 umrlo.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register