Janjeće brigade i blagdani

Objavljeno: 24.05.2020, 10:21h

Piše: Inrahim ČIKIĆ

Ubit će me sjećanja. Nikako da se pomirim da nema više janjećih brigada i da umjesto njih sada imamo oligarhiju. Kako nam je lijepo bilo dok oni nisu zauzeli pozicije. Istinski žalim mlađe naraštaje koji su prepušteni internet historiji i edukaciji.

Gluho je doba noći, ali ja nemam sna. Danas je Ramazanski bajram. Ipak u mom srcu nema radosti. Znam, nema više Boška i Milice, Bogdana i Tijane da sačekaju rahmetli babka (oca) u kući kako bi mu među prvima čestitali bajram kada se vrati iz džamije i posjete mezaristanima. Isto tako bi i moj otac prvi išao u njihove kuće kako bi im čestitao blagdane. Govorim o vremenima kada je doista bilo malo vjernika jer su moralni kriteriji bili izuzetno visoki i malo se ko mogao držati takvih principa. Kada je trebalo imati i te kako snage oduprijeti se društvenim privilegijama i svjesno otići na margine društvenih zbivanja, za razliku od ovog vakta kada su bogomolje pune a moralne norme izbrisane. Govorim o vremenu kada su u mom Bijelom Polju živjela samo dva rođena brata koja nisu godinama pričali i u njih se prstom upiralo.

Pričam sa drugom kako su Kašogijevi sinovi halalili krv katilima koji su im ispanglovali rođenog oca, reče mi: Što se čudiš Ibrahime, oni su to uradili zbog petro dolara, ja znam sinove koji su istu večer za „trice“ prodali (halalili) očevu krv, pijanom i drogiranom ubici, a sa bratom ne govore više od dvadeset godina.

Danas je sve na prodaju i ima cijenu. I doista je tako. Znam sina čijeg je oca hapsio jedinstveni DPS u policijskoj akciji „Lim“ koji agituje za tu stranku. Dobro poznajem i brata jednog od uhapšenih čelnika SDA koji se javno ljubi sa Zoranom Lazovićem, iako mu je on hapsio rođenog brata devedesetih. Da ne nabrajam, bojim se da ne odem predaleko.

Doista, crkve i džamije krcate „vjernicima“, na desetine vjerskih službenika a nikada manje morala i ljudskosti.

Ako želiš vidjeti insana nemoj ga kao Diogen tražiti svijećom, potraži ga među ateistima i sigurno ćeš ga naći, garantujem.

Bježi od „vjerujućih“ i institucija, pobožnog čovjeka traži među onima koji su nepoznati na Zemlji a poznati na Nebesima.

Ovo je vrijeme kada je bolja ruka koja prima pomoć nego ona koja je daje. Zeman u kojem u bukvalnom smislu nema halal zarade. Sve je pljačka, prevara i otimačina.

Blago se čestitim siromasima, zavidim im na njihovoj strpljivosti. Zato će oni bez polaganja računa na danu Velikog Suda prvi ući u (raj) dennet.

Ovo su samo neki od razloga zbog kojih bajramsku čestitku upućujem svima onima što su sačuvali insana u sebi i nisu se okliznuli na klizav dunjalučki teren. To su, po mom dubokom uvjerenju, istinski vjerujući ljudi i oni pripadaju raznim konfesijama i „ateistima.“

Bajram Šerif Mubarek Olsun!

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply