Zakon jednak za sve

by | maj 23, 2020 | Blog | 0 comments

Prije samo desetak dana premijer Marković je rekao javno, citiram: “Zato danas i svakoga dana zakon mora biti jednak za sve”.

Ko ne bi podržao takav stav, pa bio i prijeteći?

Ali, samo deset dana bilo je dovoljno da isti taj premijer, opet javno, podrži kršenje zakona. I to duplo kršenje.

Naime, za Dan nezavisnosti, širom Crne Gore je bilo neprijavljenih i podstaknutih okupljanja građana (da ne kažem plaćenih), čime je prekršen Zakon o javnim okupljanjima i propisanih mjera NKT-a, koji je postao bič Božji u rukama DPS-a. Ta nezakonska okupljanja premijer Marković je pozdravio riječima objavljenim na tviteru, opet ga citiram: “Posebno poštovanje iskazujem prema crnogorskoj omladini, jer su i ovih dana – ponosom i ljubavlju – pokazili kako se voli Crna Gora.”

Pri ovim okupljanjima došlo je do incidenta, tj. masovne tuče u Nikšiću, ali “policija nije zatekla nikog”, iako postoji snimak tuče koji su objavili mediji. Postoje i desetine drugih snimaka na kojima se vidi da su drastično prekršene mjere NKT-a (umalo napisah NKVD-a) na okupljanjima širom Crne Gore povodom Dana nezavisnosti.

Nacionalno kordinaciono tijelo za suzbijanje zaraznih bolesti se ovaj put nije oglašavalo, dok je povodom drugih skupova kojima su kršene mjere izdavalo vrlo oštra upozorenja, sa pozivom državi i nadležnim organima da beskompromisno reaguju “kako se ne bi ugrozili postignuti rezultati i zdravlje stanovništva”.

Nije se oglasio ni tzv. Vrhovni državni tužilac, iako je znao zaprijetiti, citiram: “Zakon je jasan i propisuje da svi oni koji ne postupaju po propisima, odlukama, naredbama ili nalozima kojima se određuju mjere za suzbijanje ili sprečavanje opasne zarazne bolesti , kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do jedne godine.”

Prije manje od godinu dana dok su trajali protesti Odupri se, po zakonu sam prijavio javni skup ispred tzv.Skupštine – koji je odobren. Odatle smo krenuli u obilazak svih crnogorskih gradova sa deset automobila, dakle sa mnogo manje automobila nego što ih je bilo na prekjučerašnjim skupovima.

Osim polaznog u Podgorici, za ostale gradove doista nijesam prijavio javna okupljanja jer nijesam znao kada ćemo u kjoji grad stići i koliko ćemo gradova za dva dana uspjeti obići.

Na tim skupovoma, bez i najmanjeg incidenta ili provokacija prema bilo kome, bilo je, zajedno sa nama, od 50  do 300 ljudi. Nije bilo nikakvog virusa i mjera NKT-a, osim virusa pobune protiv neprava i nepravne države, afere Koverat. Uprkos tome, jedan od učesnika karavana, Mirsad Kurgaš, je zaradio desetak prekršajnih prijava “kao organizator neprijavljivanog javnog skupa”, iako je to bila moja ideja i organizacija, a on samo učesnik. Tako je građanin Kurgaš, potpuno nevin, nekoliko mjeseci, skoro svakodnevno išao na sud: od Podgorice do Kolašina, Od Bijelog Polja do Mojkovca od Kotora do Budve i Herceg Novog… Sve to sa “repetama”, jer se policajci-svjedoci nijesu pojavljivali na suđenjima. Neke sudije su mu sugerisale da prizna kako je on inicijator neprijavljenih okupljanja “da ga ne bi opet pozivali i maltletirali”, iako on to nije bio, već ja.

Na prevoz za suđenja iz grada u grad građanin  Kurgaš je potrošio ne mala sredstva, izgubio dvadesetak radnih dana, živce…

Najzad su valjda odustali od gonjenja, onda kada im je saopštio da se više neće odazivati na njihove pozive već da će ga morati privoditi.

“Zato danas i svakoga dana zakon mora biti jednak za sve” – reče li tako premijer Marković?

Ili je rekao „sve životinje su jednake, ali neke životinje su jednakije od drugih”?

Ops, ovo je rekao Orvel. Sve mi se pomiješalo.

I vi ćete na izbore koje oni organizuju!

Ako pristanete na izbore sa ovakvim “institucijama”, pod postojećim uslovima, sa ovim premijerom – onda ste stvarno za farmu. I to onu Pinkovu, ne Orvelovu.

0 Comments

Submit a Comment