Biciklizam prirodni odgovor na izazov korone

Objavljeno: 18.05.2020, 18:05h

Na podgoričkim ulicama veliki priraštaj biciklista/kinja svih generacija; potrebne nove staze. (Foto: I.Č)

Za svega mjesec i po dana, ulice Podgorice su doživjele totalni preobražaj – od  nepodnošljive saobraćajne zagušenosti do slika koje podsjećaju na neke evropske gradove u kojima se ljudi vozikaju biciklima ili nekim drugim sredstvom alternativnog  prevoza. Taj preobražaj je stavio pod znak pitanja i postojeću saobraćajnu infrastukturu.

“Prijatno sam iznenađena. Promovišemo zdravi život, konačno. Samo je važno da ovako ostane i kada se vratimo u normalu. Podgorici treba više biciklističkih staza, jer sada je već velika gužva. Možda da se napravi neki sportsko rekreativni centar na periferiji ili da se mapiraju nove staze po gradu”, kaže Sanja Bečanović.

Ona je nedavno kupila biciklo posredstvom Fejsbuka.

“Da, upravo je sada vrijeme za to”, napisao je Dejan Tofčević, predsjednik NVO Biciklo.me, u nedavno objavljenoj kolumni na istu temu, ističući odlučnost građana da koriste biciklo kao prevozno sredstvo, uprkos neadekvatnoj infrastrukturi.

To je znak, poručuje on, da upravo sada Glavni grad treba da preduzme mjere definisane Planom održive urbane mobilnosti.

U Sekretarijatu za saobraćaj u Podgorici “nijesu imali vremena” da u predviđenom roku odgovore na naša pitanja o planovima i akcijama zacrtanim tzv. SUMP-om (Suistanable Urban Mobility Plan). I dok se broj biciklista svakodnevno povećava na četiri postojeća biciklistička koridora, obećani peti je izgleda zaboravljen. Gradska vlast se oglasila jedino raspisivanjem novog, trećeg konkursa za subvencioniranje kupovine bicikla ili električnog trotineta, kao i najavom izgradnje biciklističke staze od Zabjela prema Aerodromu u Golubovcima.

Odajući priznanje Nacionalnom koordinacionom timu za zarazne bolesti i Institutu za javno zdravlje na preduzetim mjerama u cilju suzbijanja širenja  koronavirusa, Biciklo.me je apelovala na Ministarstvo zdravlja da pješačenje i pedalanje budu preporučeni kao poželjni načini kretanja u crnogorskim gradovima.

Tofčević za naš portal kaže da biciklistička infrastuktura u Podgorici nije izgrađena u skladu sa postojećim standardima, a i da je dotrajala. Kako bi se iskoristila dobra energija i konačno počelo raditi u pravcu održive urbane mobilnos, potreban je, kaže on, konkretan odgovor donosioca odluka, tj. ne riječi, već djela.

“Biciklističke staze su putna infrastruktura, a ne prostor za rekreaciju. Postojeći koridori nijesu u skladu sa principima po kojima se prave biciklističke staze, jer se oduzimao prostor od trotoara, a ne od kolovoza. To je čista improvizacija. Staze su dotrajale, a oštećenja nastala zbog građevinskih radova se ne popravljaju. Još uvijek nedostaje peti koridor. Najavljena izgradnja rute prema Aerodromu je dobra stvar, koju je trebalo davno završiti, ali to nije zamjena za petu biciklističku traku, koja je planirana od Zabjela do bulevara Sv. Petra Cetinjskog.  Glavni grad bi trebao da  slijedi velike gradove koji su se, usljed najnovije svjetske krize, odlučili da naprave privremene biciklističke staze, koje će, po svemu sudeći, ostati trajne. Uostalom, biciklizam se uz pješačenje smatra najhigijenskijim vidom transporta”, kaže Tofčević.

 

On naglašava da se vožnja bicikla tokom istorije dokazala kao  prirodni odgovor na krize.

Tofčević nam je otkrio podatak da je Fejsbuk stranica NVO Biciklo.me “Biciklistička berza u Crnoj Gori” tokom poslednjih mjesec dana dobila  novih 1.600 članova, kao i da su tokom perioda karantina prodate na stotine bicikala. Kako su sve prodavnice, osim supermarketa, bile zatvorene, kupovina se odvijala online, što je važilo i za bicikla.

“Sve je prošlo, planulo. Na samom pročetku karantina prodao sam sve što je bilo na lageru, oko 60 bicikala. Nemam više bicikala u ponudi, jer je uvoz zabranjen, jedino ako neko ponudi bicikl na otkup”, kaže online trgovac biciklima i pokretač FB stranice Prodaja i otkup bicikala Crna Gora.

I prodavnice sada bilježe povećanu prodaju bicikala, električnih trotineta i rolera.

“Čim smo otvorili radnju, masovno je krenula prodaja bicikala. Traže se i trotineti, ali mi ih nemamo u ponudi. Cijene bicikala se kreću od 125 do 1. 000 eura”, kaže vlasnik prodavnice “Olimpija sport” Stevan Savović.

Veliki broj “malih i velikih” biciklista, nakon popuštanja preventivnih mjera, sreli smo u Univerzitetskom parku. Djeca su vozila rolere, trotinete, bicikla, a i roditelji  su bili aktivni. Neki sugrađani su jednostavno uživali u pikniku, okruženi zelenilom…
—————————-

Biciklizam dobija na značaju u vrijeme kriza

Karantin tokom marta i aprila, brojne zabrane, kazne i zdravstveni propisi, uspjeli su da za vrlo kratko vrijeme učine ono što nijedna javna kampanja za zdraviji život u Crnoj Gori do sada nije – da omasovi upotrebu bicikla kao prevoznog sredstva. Porast broja biciklista za oko 50 odsto bilježe i veliki svjetski gradovi, Njujork, Meksiko siti, Barselona, Rim, Pariz, Berlin, a u Bogoti je otvoreno čak 76 kilometara novih biciklističkih staza, oduzimanjem prostora automobilima.

—————————————————

Nikola sa porodicom često vozi biciklo. Kaže da su neophodne duže staze, na kojima se biciklisti mogu slobodno i bezbjedno kretati.

“Malo je staza, nisam zadovoljan. Ko hoće da se provoza, to je kratko. Od Maslina do Tološa je 5,6 km. To je za jednog biciklsitu baš kratko. Volio bih da vidim biciklističku stazu od Podgorice do Skadarskog jezera ili Žabljaka Crnojevića… Da pređeš iz cuga 50 km. Ovako je preusko i mora mnogo da se pazi”, kaže Nikola.

Za sada se ne zna tačan broj biciklista/kinja u Podgorici, ali trend razvoja biciklizma je evidentan. U cilju utvrđivanja toga podatka, Biciklo.me je pozvalo sve koji pedalaju da fotografije podijele na društvenim mrežama, kako bi gradskoj vlasti poslali jasnu poruku – da treba povećati broj i kvalitet biciklističkih staza, radi višeg nivoa bezbjednosti. Uz učestale krađe bicikala, nedovoljna bezbjednost glavni je razlog zašto neki još uvijek oklijevaju ili sasvim odustaju od vožnje bicikla Podgoricom.

Irena ČEJOVIĆ

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register