Gorica

Objavljeno: 11.05.2020, 06:41h

Autor: Omer ŠARKIĆ

Gorica je već duže vrijeme postalo glavno izletište Podgoričana: mjesto za šetnju, rekreaciju, druženje, „hvatanje zraka“. Ovih dana, poslije karantina, pogotovu predveče, Gorica je bez premca najposjećeniji dio Podgorice. I najljepši – dodao bih.

Ja preferiram ranojutarnju rekreaciju – kad sam u mogućnosti: svježije je, nema gužve, miris šume i prirode je jači i bolje se upija.

Nekad, kad sam bio dijete, na Gorici nije bilo šetača. Tada nam je Gorica služila za trku trotinetima, branje košćela, skrovite ljubavne sastanke. U to vrijeme nije bilo stresa, pa ni potrebe da ga liječimo. Onda je došlo moderno vrijeme. I stres, tj. „demokratija“.

Na Gorici vlada socijalizam. Novac nije potreban i svi smo tamo jednaki (zanemariću markiranu sportsku opremu kod pojedinaca). Svi slojevi društva, svi uzrasti, oba pola podjednako se rekreiraju Goricom. Njom šetaju ili se rekreiraju: od djece u kolicima do penzionera, od radnika do bankara i diplomatskih predstavnika, od onih koji su menekenski građeni do onih koji bi takvu građu željeli da imaju.  No, svemu tome ste sami svjedoci i o tome dalje neću. Neću ni o tome kako je taj podgorički raj napadnut gradnjom i oskvrnavljen sa svih strana.

Kako državi, tako gradu, nedostatak novca je jedan od glavnih izgovora za mnogo što. Onda se u pomoć zovu „strateški investitori“. Da se bez novca, ili sa malo novca može nešto urediti ili unerediti primjer je upravo Gorica. Gorica je i primjer kako se rasipa novac koga nemamo. O tome želim da pišem.

Gorica: Botanička bašta

Odmah na početku Gorice, prije spomenika, Udruženje ljubitelja Gorice je, bez ičega, samo sa entuzijazmom, krenulo da pravi Botaničku baštu. Sada je ta bašta pravi ukras brda. Njen dio gdje se može vidjeti, naučiti, skloniti, odmoriti i pravo uživati u jednoj mini botaničkoj bašti. Uz mala materijalna ulaganja, Gorica i grad su tom baštom dobile puno.

Penjući se dalje nailazimo na potpuno suprotan primjer – kontejner za smještaj vatrogasaca u ljetnoj sezoni požara. Tik pored puta kojim svakog dana prođe hiljade i i hiljade šetača, postavljen je metalni, rđavi, do zla boga ružni kontejner, koji je pravo, možda jedino ruglo unutrašnjeg dijela Gorice. Uvijek mi je neprijatno kada ga vidim – a moram ga vidjeti. Još kada primjetim da među šetačima ima stranaca ili predstavnika stranih zemalja u Crnoj Gori, prosto me bude muka.

Gorica: Kontejner

Izgraditi neku drvenu kućicu ili brnvnaru za vatrogasce – u skladu sa ambijentom, investicija je od par hiljada eura. Dakle, mizerna svota za Glavni grad, koja se ne može pravdati nedostatkom novca.  Em bi samim vatrogascima bio pristojniji i udobniji smještaj, em bi sve izgledalo pristojno i kako dolikuje. Ali, eto, strašilo od kontejnera već nekoliko godina ruži izgled Gorice. Očito je u pitanju birokratska nezainteresovanost i nebriga za izgled Glavnog garada, a ne nedostatak novca.

Prošlog ljeta je gradonačelnik Vuković na nekoliko mjesta u grad postavio bidone sa vodom. Akcija i ideja je izazvala podsmjeh Podgoričana, pogotovu što su bidoni sa vodom po pravilu postavljani u blizini javnih česmi. Gradonačelnika Vukovića su zbog te akcije posprdno prozvali „Ivo bidon“. Ako gdje trebaju bidoni sa vodom to je upravo brdo Gorica. Javne česme, osim u podnožju Gorice – nema, te skoro svi šetači i rekreativci sa sobom nose flaše sa vodom, a neke od tih flaša zavše, umjesto u korpi za otpadke, po samom brdu. Evo prilike Ivu da se ispravi i obezbjedi pitku vodu na Gorici. Makar iz bidona!

Gorica: Parking

Nekad su u podnožju Gorice, tačno preko puta crkve Svetog Đorđa, bila četiri teniska terena. Mislim da ih je izgradio Glavni grad i da su crkva i mitropolit Amfilohija protestvovali čak zbog gradnje terena preko puta crkve. Teniski tereni u samom podnožju su davali poseban šmek samom brdu Gorica i cijelom prostoru, a mislim da su i Bogu bili ugodni. Jer sve što je lijepo, Bogu je ugodno. Mnogi šetači i rekreativci bi stali tu da odmare gledajući tenis. Upaljeni reflektori naveče, uz prelijepe terene u podnožju brda, su Podgorici zaista davali šmek “evropske metropole“ – kako naši zvaničnici vole da kažu. Onda je bahati vezir Mugoša, kao gradonačelnik, odlučio da poruši terene koji je isti taj grad izgradio. Investiciju od preko sto hiljada eura! I to, kako sam nezvanično čuo, uradio je iz inata, zbog sukoba sa jednim svojim kolegom koji je jedan od tih četiri terena koristio kao svoj.

Već desetak godina umjesto teniskih terena imamo ružan, „izlokan“ parking, za koga parking na buvljoj pijaci u Tuzima može poslužiti kao reper.

Nije sve u novcu – u viziji i upravljanju je.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register