Антена М-индикатор параноје “поглавара”

Objavljeno: 11.05.2020, 20:18h

Пише: Војин ГРУБАЧ

У Црној Гори, држави галопирајућег безакоња, режимски медији преузимају функцију промотера и контролора испуњавања одлука државног шовинизма заснованог на правилима дуплих стандарда.

Ту је дозвољено и кршење закона Црне Горе-ако је то неопходно за достизање сумбурног и прилично поганог идеолошког циља.

Безакоње полиције и правила дуплих стандарда

Један од примјера лударања шовинизиране државе је незаконито постављање полиције испред православних цркви и храмова у Црној Гори.

Рецимо, прије неки дан се појавио видео запис гдје група грађана тражи од полицајца Дарка Милоњића, који стражари испред Храма Христовог Васкресења у Подгорици, документ којим би потврдио своје право враћања вјерника са врата храма.

Испало је да нема никакав документ, јер му га шефови нису дали-при чему, очигледно, ни ти шефови полиције немају документ који потврђује законитост наредбе полицајцима.

Дакле, неко је нешто наредио без позивања на закон, којег очито нема, и то се зове “правна држава” која стреми у ЕУ?

Грађани су полицајца Дарка Милоњића позвали да оде до Волија и  Гинташа, па да тамо провјери како се “поштују одлуке НКТ”.

Он је то одбио, уз образложење да трговачке центре контролише комунална инспекција а градилишта грађевинска инспекција.

Елем, тако је испало је да полиција незаконито “контролише” цркве и Храмове а остало их, гдје се крше укази НКТ не занима као да се то налази у другој држави.

Исти су случај и апсурдне одредбе Владе о начину коришћења вјерских објеката.

Рецимо, донесена је одлуке да један вјерник може бити на 10 квадрата цркве, а на састанку Одбора директора Плантажа је било 24 особе на 15 квадрата, осносно 16 особа на десет квадрата?! Како то?!

Опет, Влада није жељела указати колико се људи може налазити по квадратури територије испред цркви, јер би испало да може бити више од 500 особа, па су одлучили- максимум 20 људи, при чему  то важи само за просторе око цркви?!

Заиста је невјероватна паника режима од православних вјерника, молебана и литија које су им усадиле трајни страх у кости због чега и доносе ненормалне одлуке и наредбе.

Антена М-показатељ степена болести шефа режима

Шуковићева Антена М заузима мјесто перјанице идеолошког дивљања у медијском исијавању патолошке мржње према православљу.

Уједно, то је једнини портал на Балкану и у свијету који отворено позива доушнике свих боја и тежине сопственог воња да предостављају информација о “недозвољеним активностима СПЦ”, послије чега иде поклич-“држава одмах да интервенише”!

А када Антена М пошаље тај брзојав-надлежни органи по правилу  моментално интервенишу чак и ако је то незаконито и апсурдно.

Ако се то не деси, Шуковићева Антена М ће оркестрираном хајком “притиснути неправовјерне чиновнике” да свој посао “раде како треба”, односно-накарадно!

Елем, како је познато да се “риба ‘чује’ од главе”, можемо оправдано констатовати да је  неадекватно понашање режимских медија и појединих државних органа последица новог стила управљања државом шефа режима.

Превише јадно за “врховника”, који се жели представити некаквим државником и џентлменом, чега нема нити у назнакама.

Самим тим, даља прича о Антени М је, прије свега, прича о шефу режима и његовим новим управљачким паранојама.

Окупљање у Беранама као трн у оку” аветима

 У фокусу Антене М се ових дана нашло Беране, гдје су славодобитно објавили како је: “Основно државно тужилаштво у Беранама дало налог за подношење кривичне пријаве поводом недавног окупљања у том граду тј. Ђурђевданске литије”(1), гдје се “наводно спонтано окупили грађани Берана”(1).

Нагласак је био на “наводно спонтано”, јер им се спонтаност не свиђа!

Наредним текстом су наставили историју па објавили: “Управа полиције ЦБ Беране поднијела је кривичну пријаву против осумњичених… свештеника Драгана Ристића, Милоша Цицмила, Предрага (Евстатија) Драгојевића, Стефана Миловановића и грађанина Вуксана Вешовића” (2) због “постојања основа сумње да су извршили кривично дјело непоступање по здравственим прописима за сузбијање опасне заразне болести”. (2)

Потом се јавио Владимир Јовановић, прво трачарско перо Антене М, иначе експерт за јурцање по планетарним порталима одакле јавности донеси “радосну вијест” како је негдје преминуо православни свештеник од коронавируса, што му дође као неки “доказ” да су попови “носиоци вирусне заразе” и опасност за васељену.

Свој осврт је сублимирао кроз накарадни наслов: “Јереј из Србије кадио Беране и истовремено водио СМС преписку!” (3)

Успут је “чупао косе” jeр на улицама Берaна није био епископ  Јоаникије Мићовић, цмиздрећи што је епископ “тимe избјегао подношење кривичне пријаве”. (3)

Али, епископу се ипак треба судити, сугерише Јовановић, јер “јасно” је “да су свештеници на „молитвени ход” пошли по његовој иницијативи, „благослову” или – наредби.” (3)

Шта је Јовановић хтио рећи спомињањем кандила и мобилог телефона то виле знају, али му се учинило да је крупан проблем што је јереј Стефан Миловановић рођен у Србији.

Збиља, што му је то проблем када његови  идеолошки пајташи, рецимо: др Миленко Перовић, Тамара Никчевић и Слободан Јовановић живе у Србији, а родом су из Црне Горе?

Опет, да ли види проблем у томе што је др Сенад Бегић, епидемиолог и замјеник директора ИЈЗ Црне Горе, рођен у Србији а ефендија Хусеин Хоџић, предсједник ИВЗ за Будву и Боку, рођен у БиХ (Теочак)?

Све су прилике да је проблем само у суманутој глави Јовановића, који се временом претворио у моралну наказу и радикалног публицистичког ниткова, који нема мјере и баланса.

Ђуђевданска литија и демонстрација глупости режима

Режимски медији и њихове пропагандне вуцибатине, као и адвокати попут Николе Мартиновића (4), упорно кликћу-забрањено је окупљање, а не желе одговорити-зар маса људи која је присутна на трговима и улицама Црне Горе није окупљање?

Рацимо, улица у Беранама прије доласка свештеника је била испуњена народом-и то није третирано као окупљање.

Када се сe у на том  мјесту, гдје “није било окупљање”, обрело неколико свештеника да каде улицу- одмах се оно претворило у “недозвољено окупљање”?! Како то?

У првом случају су, тврде, поштовани здравствени прописи, а са доласком четири свештеника десило се “кривично дјело непоступања по здравственим прописима за сузбијање опасне заразне болести”?!

Дакле, имамо ненормалне и произвољне оцјене мотивисане кварним идеолошким разлозима.

Послије овог случаја, Антену М је поново излуђело креативно Беране, па се 10.05.2020, појавио текст гдје пише:

”На друштвеним мрежама појавио се снимак из Берана, на којем се види група која узвикује “не дамо светиње” и “не дамо свештенике”. Видно је и да се не поштује ни неопходна социјална дистанца”. (5)

Опет иста прича! Маса народа на корзоу је “поштовала норме НКТ” све до момента скандирања?!

Пошто се десило скандирање, Шуковићеви шпијуни су јаукнули и у очају видјели како “они који скандирају нису држали дистанцу”!?

Несретни Шуковић и адвокат Матиновић су себе довели у смјехотресну ситуацију да недјељиве шетаче који шетају истом улицом морају дијелити у двије скупине.

На оне који не скандирају, па се самим тим нису незаконито окупили и  “држе дистанцу”, и на оне који скандирају или каде, па су се самим тим “незаконито окупили” и “не држе дистанцу”.

Опет, сумануте оцјене НКТ-а да појава свештеника или скандирање представљају кршење њихових одлука је толико смијешно да своје трактате о праву и правна тумачења од сада могу “окачити мачку о реп”.

Све су прилике да НКТ-а поред функције епидемиолошког органа жели вршити и функцију пријеког идеолошког суда.

Пропали акциони филм Антене М- Острво цвијећа

Колико је понашање Антене М ненормално показао је 03.05.2020. њен “акциони филм” под називом: “Поново окупљање вјерника на Острву цвијећа”.

Погледајте шта су том приликом извијестили усвом тескту: “На Острву Цвијећа, на Михољској превлаци и јутрос је служена литургија у присуству вјерника, јављају наши читаоци и шаљу фотографије и видео записе. Савјесни грађани одмах су позвали комуналну полицију, полицију и број 1616. Полиција је стигла у 9:55.” (5)

Укратко, савјесне шијунчине Шуковића су видјеле литургију и одмах послале његовом порталу фотографије и видео записе.

Шуковић им даје инструкције шта да раде (обавезно да назову број 1616)  са информацијом јавности када је дошла полиција. Невјероватно и смијешно!

Кад оно, пропаст хајке, јер није била литургија већ подјела хуманитарне помоћи вјерницима.

Дотични шпијун је на концу испао овца и гад, јер да је направио фотографију у маркету гдје свакодевно набавља намирнице-више би било оних који “крше правила НКТ” него на снимку достављеном Шуковићу.

Ово је ипак испало како треба, јер је овај примјер пластично показао колике су моралне трање Шуковић и његови шпијуни, који образа и части немају.

Неонацистичко усијање Антене М око тробојке

Шуковићева Антена М је недавно добила неонацистичко црвенкасто усијање, са изливима патолошке мржње кроз текст и наслов следећег вида: “Група младића, усред дана, неометано цртала тробојке по Пљевљима”!  (7)

Када Шуковићев портал  каже “неометано цртала”, он претпоставља да их је неко морао ометати, а “усред дана” представља сугестија да је група младића то морали радити ноћу, као да раде нешто недозвољено?!

Тек је посебна прича смјехотресни текст, гдје је непознати новинар устврдио како су момци “пјевали националистичке пјесме” не наводећи о каквим пјесмама се ради, јер можда оне уопште нису националистичке.

Рецимо, у тексту се наводи да су ти момци “писали националистичке графите”, а један од коментатора ФБ странице тога портала је појаснио Шуковићевим пуленима шта је то што им личи на  “националистичке графите”, рекавши сљедеће:

“Група момака није цртала нове тробојке, већ је постојеће уљепшала са лијепим цвијетоцима, симболима који представљају страдање наше војске у Првом св. рату- Наталијином рамондом и Косовским Божуром у рату 1998.-1999.”

Дакако, овај скаредни текст је заснован на основу фотографије коју је послао увијек будни вјерни читалац Антене М из Пљеваља.

Коментатори ФБ странице Антене М, који масовно сатиру отворени испољавање Шуковићевог шповнизма, устврдили су да су се такви  “ вјерни читаоци” раније другачије звали, алудирајући на термине попут: шијунчинина, доушник, шпијундара, цинкарош и слично.

Да се разумијемо, такав сој доушничких ликова ниских моралних вриједности, сулудника и њушкала, грађани традиционално оцјењују као фукару, олош и гњиде.

Међутим, на страну све то, много је интересантније што наводни нечији “национализам” Шуковићева Антена М “види” са позиције сопственог тешког шовинизма.

Тробојка законом заштићена као и државна застава

У овом случају се он манифестује мржњом према тробојци, која је по важећим законима Црне Горе заштићена једнако као и државни барјак.

Дакако, могуће је да то Дарко Шуковић не зна, или не жели да види, па хушка шпијундаре и банду својих незнавених новинара да пишу острашћене небулозе и неадкеватности.

Да се подсјетимо, ради се о актуелном: “Закону о државним симболима и Дану државности Црне Горе”, који се може наћи на сајту Владе Црне Горе, у који Шуковић не залази, а у којем постоји поглавље-“Историјски симболи”.

У Члану 28 тога закона пише дословно сљедеће:

“Државни и војни симболи Књажевине Црне Горе и Краљевине Црне Горе, симболи Народне Републике Црне Горе и Социјалистичке Републике Црне Горе и симболи Републике Црне Горе утврђени Законом о Грбу и Застави Републике Црне Горе («Службени лист РЦГ», број 56/93) уживају заштиту, као и државни симболи утврђени овим законом.” (8)

Дакле, по важећем Закону све тробојке Црне Горе, у разним историјским варијантама и верзијама- са грбом или без грба, или са петокраком, као и крсташ и алај барјак су законом заштићени исто као и актуелна државна застава.

Ако је то тако, а јесте, намеће се озбиљно питање шпијуну из Пљеваља, али још више Дарку Шуковићу и редакцији Антена М, да ли схватају да мржњом према тробојци директно крше дух закона Црне Горе?

Ако су тек сада то сазнали, елементарни ред да се у име редакције и шпијуна портала Шуковић извини јавности Црне Горе и грађанима који одсликавају тробојке.

Дакле, законом није забрањено цртање тробојки, већ је управо прекречавање тих тробојки радња која би се могла третирати као кршење закона ако се то ради из побуда мржње према застави која је Законом заштићена.

Будућност Црне Горе одређује наша саборност и креација

Понашање НКТ-а, који изиграва неки идеолошки инквизиторски суд, и полиције којој се дају незаконите команде показују да је правни систем Црне Горе темељно заљуљан.

Ипак, јасно је да грађани Црне Горе потпуно  законито и слободно могу и даље одсликавати тробојке усред бијела дана, кад желе и колико желе, тим прије што постоји  грађански консензус да је то лијепо, пожељно и атрактивно.

Дакако, НКТ може покушати донијети одлуку да ће попови и хоџе својом појавом на улици аутоматски моћи бити оптужени за организовање недозвољеног скупа као и наредбу да је шетачима забрањено скандирање, али ће за то морати наћи основу у неком закону, којег за сада нема.

До тада, шетња није окупљање а ако шетачи скандирају или ако свештеници каде улицу то никако не може бити кршење закона.

Суманута идеолошка тумарања парадржавних институција и политика дуплих стандарда сигурно неће имати прођу у Црној Гори!

Политика режима је у овој фази параноидна, супротстављена природној логици и здравом смислу.

Увјерено можемо рећи да ће будућност Црне Горе одредити само једна ствар-наша саборност, одлучност и креација. Наша слога биће пораз врагу!

 

Референце:

(1)  (ОДТ: Формиран предмет поводом окупљања у Беранама, “Основно државно тужилаштво у Беранама дало је налог за подношење кривичне пријаве поводом недавног окупљања у том граду тј. Ђурђевданске литије”, портал Антена М, 06.05.2020., Цитат: “Формиран је предмет поводом окупљања у Беранама, то је потврђено Антени М из Основног државно тужилаштва у том граду. “Основно државно тужилаштво у Беранама обавијештено је од Управе полиције ЦБ Беране да је на Јутјуб платформи објављен снимак на којем су се наводно спонтано окупили грађани Берана поводом Ђурђевданске литије. Том приликом службеницима Управе полиције ЦБ Беране је дат усмени налог да се изузму сви видео снимци са садржајем наводног спонтаног окупљања у Беранама, да се утврди број присутних грађана, да се идентификују лица која су учесници догађаја и од њих прикупити потребна обавјештења”, навели су из ОДТ-а.)

(2)   (“Кривична пријава против четири свештеника због окупљања у Беранама”,  08.05.2020., Цитат: “По налогу Основног државног тужилаштва из Берана, а у вези Ђурђевданске литије и окупљања грађана у Беранама 6. маја, Управа полиције ЦБ Беране поднијела је кривичну пријаву против осумњичених Д.Р., С.М., М.Ц. и П. Д. свештеника Манастира Ђурђеви ступови, као и против В.В. из Берана, због постојања основа сумње да су извршили кривично дјело непоступање по здравственим прописима за сузбијање опасне заразне болести”, саопштено је Антени М из беранског ОДТ-а. Како сазнаје Антена М ријеч је о свештеницима Драгану Ристићу, Милошу Цицмилу, Предрагу (Евстатије) Драгојевићу, Стефану Миловановићу и грађанину Вуксану Вешовићу.”

(3) (“Јереј из Србије кадио Беране и истовремено водио СМС преписку!” Пише: Владимир Јовановић, портал Антена М, 08.05.2020., :“Стефан Миловановић, јереј СПЦ на служби у Беранама, остаће забиљежен као први свештеник који је током обреда или „обреда” чита или води СМС преписку. Миловановић је родом из Србије, а 2016. рукоположен је за свештеника и одмах постављен за једнога од пароха СПЦ у Беранама. Налазио се на челу поворке која се 6. маја о.г. кретала центром тога града. Према снимцима с лица мјеста, види се да јереј Миловановић током „молитвенога хода” у десној руци држи кадионицу, док му је у лијевој мобилни телефон, који погледује, чита или води СМС преписку! Иначе, 6. маја у Беранама је био и Миловановићев надлежни архијереј – епископ будмљанско-никшићки СПЦ Јоаникије Мићовић. Он је у манастиру Ђурђеви Ступови држао литургију, након које су Миловановић и још тројица локалних свештеника кренули у „молитвени ход” кроз Беране. Јоаникије Мићовић није им се придружио, те је тим избјегао подношење кривичне пријаве, мада је јасно да су свештеници на „молитвени ход” пошли по његовој иницијативи, „благослову” или – наредби.”)

(4) (Мартиновић о литији у Беранама: Очекујем да правда буде једнака за све, Ауторка: Каћуша Крсмановић, Побједа, 07.05.2020. Никола Мартиновић је у  разговору за „Побједу“ оцијенио да је у Беранама прекршене мјере НКТ-а и закона рекавши: „Очекујем ефикасну реакцију државе, поготово што су до сада кажњавани починиоци оваквих прекршаја и кривичних дјела. Очекујем да правда буде једнака за све“, додајући да је Ђуђевданска литија демонстрација силе СПЦ против државе). (4)

(5) (“Поново окупљање присталица СПЦ у Беранама? Узвикивали – не дамо светиње и свештеникe”, 10.05.2020., Цитат: ”На друштвеним мрежама појавио се снимак из Берана, на којем се види група која узвикује “не дамо светиње” и “не дамо свештенике”. Видно је и да се не поштује ни неопходна социјална дистанца”)

(6) (“Поново окупљање вјерника на Острву цвијећа, разишли се након упозорења полиције”, Аутор: Антена М, 03.05.2020. Цитат: “На Острву Цвијећа, на Михољској превлаци и јутрос је служена литургија у присуству вјерника, јављају наши читаоци и шаљу фотографије и видео записе. Савјесни грађани одмах су позвали комуналну полицију, полицију и број 1616. Полиција је стигла у 9:55.

Комунална полиција и инспекција имају надзор над јавним површинама док, када је посриједи приватна својина, имају обавезу да обавијесте Управу полиције, што су и урадили. Полиција је, како сазнајемо, о свему обавијестила надлежног тужиоца. Фотографија испод потврђује да су се вјерници СПЦ разишли након доласка полиције и упозорења.)

(7) (“Група младића, усред дана, неометано цртала тробојке по Пљевљима”!, портал Антена М, 07.05.2020.)

(8) (“Закон о државним симболима и Дану државности Црне Горе”, сајт Владе Црне Горе, датум објаве: 09.02.2010., Величина документа: 75 кБ)

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply