Novo objašnjenje Tungunske eksplozije

Objavljeno: 30.04.2020, 11:57h

Tim ruskih naučnika je iznio novu verziju događaja poznatog kao Tungunska eksplozija. Prema njihovim proračunima, u junu 1908. godine kroz Zemljinu atmosferu je mogao proći gvozdeni asteroid koji je prouzrokovao udarni talas i izazvao pustoš u radijusu od nekoliko desetina kilometara.

Prema mišljenju naučnika, asteroid je prošao i kroz atmosferu na minimalnoj visini od 10 do 15 kilometara iznad površine Zemlje, brzinom 20 kilometara u sekundi. To je izazvalo snažan aerodinamički pritisak i udarni talas, a takođe je izazvalo požare, koji su zahvatili više od 160 kilometara kvadratnih teritorije.

Naučnici smatraju da se nije dogodio direktan sudar sa Zemljom. Svemirsko tijelo je nastavilo da se kreće u orbiti oko Sunca, izgubivši polovinu svoje mase, koja je u početku iznosila više od tri miliona tona. Prema mišljenju naučnika, ta činjenica objašnjava zašto nisu pronađeni ostaci meteorita u oblasti epicentra aerodinamičkog udara.

Naučno istraživanje je objavljeno u časopisu Monthly Notices of the Royal Astronomical Society, a prenosi Sputnjik.

Kako bi objasnili Tungunsku eksploziju, sibirski naučnici su napravili matematički model ponašanja svemirskih tijela u atmosferi naše planete.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register