Kako prijateljuju flamingosi

Objavljeno: 30.04.2020, 07:22h

Flamingosi traže prijatelje s kojima će se družiti i izbjegavaju životinje koje to ne vole, pokazala su nova istraživanja o ovim pticama. Naučnici smatraju da bi ova strategija mogla produžiti njihov opstanak, piše Nationalgeographic.com.

Trajna partnerstva među flamingosima uključuju parove koji svake godine prave gnijezda i mlade, kao i istopolne prijatelje i grupe od tri do šest bliskih prijatelja.

Šest vrsta ovih ptica nastanjuje velika slana jezera, blatnjave ili plitke lagune širom svijeta, uključujući Ameriku, Afriku, Evropu i Aziju. Jata ptica obično se broje u hiljadama.

Poput ljudi, ove ptice izbjegavaju određene jedinke kako ne bi došlo do sukoba. Jedan od načina za smanjenje stresa za flamingose je izbjegavanje ptica s kojima ne žive. Ako se jedna ptica previše približi drugoj, koristiće se svojim dugim vratom i kljunom za napad s vremena na vrijeme kako bi utvrdila da ima duži vrat od druge. Dužina vrata za flamingose je kao mjerilo prijateljstva.

Također, flamingosi biraju za prijatelje nekoga sličnog, nekoga s kim se ne sukobljavaju. Njihovo ružičasto perje takođe igra važnu ulogu u sklapanju prijateljstava. Jedno je istraživanje pokazalo da što je sjajnije perje to ih potencijalno čini poželjnijima za prijatelje.

S obzirom na činjenicu da im je prijateljstvo veoma važno, stručnjaci preporučuju da flamingose u zoološkim vrtovima ne treba razdvajati. Njihova jata bi trebala da imaju što je moguće više ptica. Što je grupa veća, to je vjerovatnije da će ptice moći pronaći kompatibilnog prijatelja s kojim će se družiti.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register