Eurostat: Najveći pad BDP u zemljama eurozone od 1995. godine

Objavljeno: 30.04.2020, 21:53h

Bruto domaći proizvod eurozone pao je u prva tri ovogodišnja mjeseca 3,3 odsto u odnosu na isti period prošle godine, kada je imao rast od jednog procenta

U prvom ovogodišnjem kvartalu bruto domaćí proizvod (BDP) u zemaljama eurozone pao je 3,8 odsto u odnosu na prethodno tromjesečje, kada je bilježio rast od 0,1 odsto, preliminarne su procjene Evropskog zavoda za statistiku (Eurostat).

To je najveći pad od 1995. godine, od kada je Eurostat počeo da obrađuje sezonske promjene u raznim oblastima ekonomije i društva u Evropskoj uniji, prenosi FoNet.

Eurostat podsjeća da su zemlje Evropske unije u martu počele da uvode opsežne mjere kako bi zaustavile širenje korona virusa i ublažile posledice pandemije na ekonomiju.

Na godišnjem nivou sezonski prilagođen BDP Evropske unije potonuo je u prva tri ovogodišnja mjeseca 2,7 odsto, najviše od globalne finansijske krize 2009. godine.

Poređenja radi, u poslednja tri prošlogodišnja mjeseca BDP je porastao 1,3 odsto.

Bruto domaći proizvod eurozone pao je u prva tri ovogodišnja mjeseca 3,3 odsto u odnosu na isti period prošle godine, kada je imao rast od jednog procenta.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register