TVCG emituje video igrice protivno programskim standardima

Objavljeno: 29.04.2020, 19:27h

Da li je ‘gejmingu’ mjesto na TVCG; AEM upozorava, Savjet RTCG ćuti, generalni direktor Božidar Šundić zabranjuje izjave za PCNEN

Emitovanje striminga video igrica pod nazivom “Elektronski sport” na Drugom programu TVCG izazvalo je pažnju javnosti, ali i Agencije za elektronske medije (AEM). Riječ je o reprodukciji snimljenog materijala nastalog tokom igranja video igrica uglavnom ratne tematike, svake večeri od ponoći do jutra.

U AEM ističu da emitovanje takvog ili bilo kojeg drugog formata nije zabranjeno ni javnim ni komercijalnim emiterima, ali da su mediji obavezni pridržavati se odobrene programske strukture i poštovati standarde vezane za oglašavanje i zaštitu maloljetnika.

“Utvrdili smo da je TVCG 2. prilikom emitovanja sadržaja koji predstavljaju streaming video igara prekršio programske standarde vezane za: kategorisanje, označavanje i raspoređivanje sadržaja koji mogu štetiti razvoju maloljetnika, standarde o oglašavanju u pogledu dozvoljene kvote trajanja od šest minuta po satu emitovanog programa javnih emitera, kao i obavezu da se pridržava strukture programa u skladu sa izdatim Odobrenjem za emitovanje (Aneks 2). Takođe, TVCG2 nije objavio obavezne podatke u vezi sa emitovanim programskim sadržajem, kao što su datum produkcije, naziv pravnog ili fizičkog lica autorskih prava ili lica od koga je program preuzet (čl.19 Zakona o medijima) – navode iz AEM-a.

Od RTCG nismo dobili odgovore na naša pitanja, jer direktor Božidar Šundić nije uredniku Drugog programa Sabriji Vuliću dozvolio komentar na ovu temu.

AEM, kako su kazali za PCNEN, nema pravo da se miješa u izbor sadržaja koje mediji emituju, ali bi kriterijumi za odabir programa na javnom medijskom servisu trebali biti drugačiji od komercijalnih emitera.

“Da li je primjereno emitovanje ovakvih sadržaja odlučuje, kod komercijalnih emitera, sam emiter, a kod javnih servisa Savjet javnog emitera. Obaveza javnih emitera je da pružaju sadržaje visokog kvaliteta, kojima se obezbjeđuje ostvarivanje prava i interesa građana u oblasti informisanja, obrazovanja i kulture, a posebno sadržaja koje gledaoci ne mogu da dobiju na komercijalnom tržištu. Takvi javni emiteri predstavljaju nezamjenjivu vrijednost svakog društva”, poručuju iz AEM.

Od RTCG nismo dobili odgovore na naša pitanja, jer direktor Božidar Šundić nije uredniku Drugog programa Sabriji Vuliću dozvolio komentar na ovu temu.

Mišljenja građana su podijeljena – od protivljenja do podrške.

Građanska aktivistkinja Milena Bešić je sa prijateljima podijelila neslaganje sa emitovanje “ratnih” video igrica na RTCG.

“U početku sam mislila da je to samo izuzetak, ali je postalo problematično kada sam shvatila da se svake noći emituju iste pucačke igrice. Možda je moje mišljenje pogrešno. Vidim da neki roditelji to podržavaju, jer su igrice dio svakodnevnog života tinejdžera današnjice. Ipak, smatram da bi javni servis trebao da ima mnogo bolji obrazovno – informativni program prilagođen mladima”, kaže Bešić.

Saradnik TVCG na tom elektronskom ’TV projektu’, predsjednik  nevladine organizacije “Savez elektronskih sportova Crne Gore” Filip Šoć je za PCNEN rekao da je ’gejming’ novi elektronski sport u koji su, osim igrača uključeni i programeri, novinari, komentatori, psiholozi, organizatori takmičenja… Naglasio je da se radi o trenutno najbrže rastućoj svjetskoj industriji, moćnijoj čak i od filmske i muzičke.

Biće zanimljivo vidjeti kako će na ovaj menadžersko-urednički izlet reagovati Savjet RTCG, posebno imajući u vidu upozorenje AEM-a.

“Saradnja sa RTCG pokrenuta je tokom februara, kako bi se gledaocima predstavio ‘gejming’, a tokom aprila počeli smo da sarađujemo i sa televizijom MNE sport. Prenosi se crnogorska liga u fudbalu PS-u i košarci NBA K 20. Radi se o simulacijama tih igara na konzolama Sony 4. Biće i raznih turnira Call of Duty, Pub G i drugih”, pojašnjava Šoć.

Najbolji profesionalni igrač video igrica u Crnoj Gori, Pavle Bošković, (CS:GO, ekipa GODSENT, trenutno 16. u svijetu, a 10. u evropi u ovoj igrici)  je rekao za PCNEN da ‘gejming’ “nije još uvijek priznat kao sport u većini zemalja, osim u Južnoj Koreji i Njemačkoj”, a da se očekuje “da će na narednoj Olimpijadi biti predstavljen kao pokazni sport”.

Psihoterapet Darija Petović Bambur ističe da video igrice izazivaju tzv. strukturalnu zavisnost. Adaptacija na često nasilne sadržaje video ogrica, dodaje, može uticati na pojedinca da mu takva ponašanja budu prihvatljiva i u realnom životu.

“Korisnički interfejs, dizajniran je tako da nam konstantno daje injekcije hormona dopamina, kako bismo tražili sve više i više. Kompjuterski ekrani pretjerano stimulišu mozak i dovode nas u stanje stresa. Zbog toga danas ima puno djece sa dijagnozom poremećaja pažnje i sl. Kada su u pitanju društvene vrijednosti koje prenosimo našoj djeci, odgovornost medija, a naročito nacionalne televizije i kreatora javnih politika je velika. Njih, opet, biramo mi, pojedinci. Dakle, pitanje odgovornosti uvijek kreće od pojedinca koji će preuzeti dio sopstvene odgovornosti za stanje koje jeste”, kaže Petović Bambur.

Biće zanimljivo vidjeti kako će na ovaj menadžersko-urednički izlet reagovati Savjet RTCG, posebno imajući u vidu upozorenje AEM-a.

Irena ČEJOVIĆ

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register