Cerada pocijepana, gradilište neobezbijeđeno

Objavljeno: 29.04.2020, 09:56h

 Ukrasna cerada na objektu budućeg Naučno tehnološkog parka Crne Gore plaćena 6000 eura, a dotrajala nakon tri mjeseca. Gradilište neobezbijeđeno još od 2012. godine.

Zgrada namijenjena trima fakultetima, koja je trebala da bude završena 2012. godine, od prošle godine postala je gradilište Naučno tehnološkog parka Crne Gore čiji su vlasnici Vlada Crne Gore i Univerzitet Crne Gore. Gradilište je krajem decembra prošle godine dobilo novu tablu sa simbolom Naučno tehnološkog parka (u nastavku NTP) kao i ukrasnu ceradu čija je izrada, prema godišnjem izvještaju javnih nabavki, koštala Ministarstvo nauke 5929 eura.

Masno platno postavljeno 18. Decembra 2019. izdržalo je do marta ove godine, kada je pocijepano, a dio njega nakon toga je uklonjen.

Neobezbijeđeno gradilište

Gradilište se nalazi u blizini podgoričkog kvarta Bloka 5 i trim staze Tološi i često ga posjećuju djeca, u to smo se uvjerili u više navrata prolazeći pored gradilišta, koje i nakon osam godina stoji neograđeno, neočišćeno i neobezbijeđeno.

Interesovalo nas je zašto je to tako, pa smo odlučili da odgovor potražimo u Upravi javih radova koja je nadležna za radove izgradnje objekta NTP-a . Pitali smo ih koja je svrha ukrasne cerade i ko određuje prioritete da li će prvo biti postavljena cerada ili obezbijeđeno gradilište.

Oni su nam odgovorili da u njihovoj nadležnosti nije postavljanje cerade već javne nabavke, izvođenja radova i nadzora.

“Što se tiče Naučno-tehnološkog parka, Uprava javnih radova nema nikakve nadležnosti, niti je učestvovala u postavljanju cerade i u tom dijelu jedino Vas mogu uputiti na Ministarstvo nauke i Naučno-tehnološki park, kako biste pokušali da dobijete adekvatne odgovore“, napisali su u odgovoru

Dodali su da je potpisan ugovor za izviđenje radova na objektu sa kompanijom „Novi Volvox“ d.o.o i da je vrijednost radova 7.996.885,64 eura, ali da će radovi početi tek nakon potpisivanja ugovora za stručni nadzor

“Uprava javnih radova je 27. marta 2020. godine potpisala ugovor o izgradnji objekta Načuno-tehnološkog parka, dok je postupak javne nabavke za stručni nadzor nad izgradnjom u toku. Radovi u skladu sa ugovorom sa izvođačem radova ne mogu početi prije nego što potpišemo ugovor sa stručnim nadzorom. Tek nakon tog sprovedenog postupka stvaraju se uslovi za uvođenje izvođača u posao i tada je izvođač obavezan da gradilište obezbijedi odgovarajućom ogradom, u skladu sa tehničkim zahtjevima propisanim projektnom dokumentacijom. Prema tome, nadležnost Uprave javnih radova i izvođača radova na ovom i svim drugim projektima, počinje od momenta uvođenja izvođača u posao, o čemu ću Vas blagovremeno obavijestiti“.

Iz Ministarstva nauke ne odgovaraju na pitanja

Pokušali smo da dobijemo odgovore na pitanja koja se tiču opravdanosti postavljanja cerade, kao i da li će reklamirati radove izrade cerade, koju je, prema izvještaju, izradila firma „Mont Imprex“ i koliko je ukupno koštalo postavljanje cerade.

Pitanja na koje Ministarstvo nauke nije dalo odgovore.

1.Koliko je koštala ukrasna cerada/folija postavljena 18. decembra 2019. na objektu Naučno tehnološkog parka Crne Gore i koja je kompanija izvršila radove?

  1. Po čijem nalogu je postavljena cerada i da li je bila neophodna, tj. koja je svrha postavljene cerade?
  1. Cerada/folija je sada oštećena, da li ćete reklamirati radove i tražiti od izvođača radova da postavi novu?
  1. Zašto godinama gradilište stoji neobezbijeđeno i kada će biti obezbijeđeno prema potpisanom ugovoru o izgradnji ?
  1. Pod kojim je brojem u izvještaju javnih nabavki javna nabavka koja de odnosi na ceradu?
  1. Ko odlučuje da li je veći prioritet obezbijediti gradilište kako ne bi došlo do povreda maloljetnih lica koja nerijetko posjećuju objekat ili postaviti ukrasnu ceradu?

Projekat NTP prema ranijim navodima ministarke nauke dr Sanje Damjanović koštaće oko 12 miliona eura. Četiri miliona je već uloženo kroz grubu gradnju objekta tri fakulteta, a ostatak će tek biti uložen. Završetak radova, prema ugovoru, bi trebao da bude 570 dana od uvođenja izviđača u posao, što će biti tek nakon ugovora o stručnom nadzoru, do tada gradilište će ostati neobezbijeđeno.

Vuk VUJISIĆ

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register