Amfilohije saslušan u Osnovnom državnom tužilaštvu u Cetinju

Objavljeno: 29.04.2020, 17:45h

Zbog svog služenja Vaskrslom Hristu Gospodu spremni smo da odgovaramo pred svakim sudom ovoga svijeta.

Cetinjsko Osnovno tužilaštvo je uputilo Mitropolitu crnogorsko-primorskom  Amfilohiju poziv za saslušanje, povodom prisustva sahrani istoričara Vladimira Jovićevića na Rijeci Crnojevića.

Istim povodom u cetinjskoj policiji je saslušano više osoba koje su prisustvovale sahrani, među kojima je i sveštenstvo Mitropolije crnogorsko-primorske.

Izjavu Mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija, objavljenu na sajtu Mitropolije, prenosimo integralno:

Poštovani gospodine tužioče!

Na Svijetlu Srijedu 22. aprila 2020. godine kada hrišćani već skoro 2000 godina molitveno obilježavaju Vaskrsenje Gospoda našeg Isusa Hrista, služili smo Svetu Liturgiju u Manastiru Svetog Nikole na Riječkom Gradu u Rijeci Crnojevića sa početkom u 9 časova. Poslije Svete Liturgije, u Crkvi smo sa sveštenstvom, na poziv časne i ugledne porodice Jovićević, odslužili opijelo novopredstavljenom pravoslavnom hrišćaninu dr Vladimiru Jovićeviću, potomku čuvenog istoričara Andrije Jovićevića, pravnom istoričaru, uglednom intelektualcu, dugogodišnjem potpredsjedniku Eparhijskog savjeta i Eparhijskog upravnog odbora Mitropolije Crnogorsko-Primorske i našem prijatelju. Svešteni čin opijela nismo izvršili samo zbog poziva časne crnogorske porodice Jovićević i najdubljeg ličnog poštovanja prema pokojniku nego i zbog toga što je to naša ljudska i hrišćanska dužnost i obaveza. Ni po Božjem, a ni po državnom zakonu mi nismo imali pravo da svoju mitropolitsku i ljudsku dužnost ne izvršimo bez obzira na bilo kakva potonja tumačenja u javnosti.

Ne smatramo za potrebno, a ni za važno da se kao Mitropolit Crnogorsko-Primorski izjašnjavamo o prisutnima na opijelu i sahrani dr Vladimira Jovićevića. Više puta smo rekli, a i sada ponavljamo, da mi nemamo pravo, niti nam pada na pamet da vjernike, posebno u ovakvim momentima, izgonimo iz hramova i prijavljujemo policiji. Uostalom, u našim uslovima, čak i u gradskim sredinama, nemoguće je da se pokojnik dostojno i česno položi u grob uz poštovanje ”mjere” o fizičkoj distanci od 2 metra između lica! A to se, kako se vidi, samo od Crkve traži i izgleda da jedino za nju važi ta ”mjera” u Crnoj Gori!

Prvi put za više od 80 godina života i 60 godina svoje sveštenoslužiteljske službe, upravo u ovo vrijeme, dva puta smo pozivani u Upravu policije da dajemo izjave zbog obavljanja svojih sveštenih dužnosti i službi. Najprije na praznik Cvijeti 12. aprila poslije Svete Liturgije u Manastiru Zlatici u Podgorici, a potom i poslije Svete Liturgije i opijela u crkvi na Riječkom Gradu.

Po članu 14 Ustava Crne Gore, koji je na snazi bez obzira na pandemiju virusa korona ili bilo kog drugog virusa, Crkva i vjerske zajednice su ”slobodne u vršenju vjerskih obreda i vjerskih poslova”. Vjerski obredi, koji su u isključivoj ustavnoj nadležnosti Crkve i vjerskih zajednica i koji se obavljaju slobodno i u skladu sa autonomnim pravom Crkve i njenim vjekovnim Predanjem, nisu zabranjeni, niti mogu biti zabranjeni naredbama organa državne uprave u Crnoj Gori. To se i vidi iz akata koji su donijeti u Crnoj Gori od 14. marta ove godine do danas, ali je više nego očigledno da se Uprava policije ponaša i, što je još opasnije, postupa kao da su vjerski obredi i to samo Pravoslavne Crkve zabranjeni, a sveštenici i monasi nepoželjna društvena kategorija. Rezultat toga nijesu samo hitre i medicinski neodgovorne, a posve diskriminatorne intervencije pripadnika Uprave policije prema nama kao Mitropolitu Crnogorsko-Primorskom nego i prema sveštenstvu, monaštvu i vjernicima Mitropolije koji se, takođe, ovih dana pozivaju i privode u policijske stanice radi davanja izjava zbog savjesnog i odgovornog obavljanja sveštene službe uz poštovanje uvedenih mjera i ostvarivanja njihovog, Ustavom zajemčenog, prava na slobodu vjere. Pri tom, pripadnici Uprave policije na terenu, kojima je očevidno neprijatno zbog naređenja koja primaju od svojih pretpostavljenih i koje mi lično razumijemo i ne osuđujemo, obavještavaju nas da nas pozivaju, privode i zadržavaju u službenim prostorijama po nalogu Državnog tužilaštva.

Kao Mitropolit Crnogorsko-Primorski i kao čovjek iskazujemo ljudski i episkopski protest zbog toga što se opijelo i sahrana pokojnika na ovakav način od strane državnih organa zloupotrebljavaju, pravno procesuiraju i skrnave. To je posebno nedopustivo u Crnoj Gori za koju se zna da su u vrijeme sahrana i opijela stajale čak i krvne osvete među Crnogorcima.

Prinuđeni smo da sa žalošću konstatujemo da su mjere koje su uvedene zbog širenja virusa korona od strane jednog broja državnih organa i nosilaca javnih funkcija, a posebno od provladinih medija, iskorišćene, a i dalje se koriste za ideološko-partijsko zastrašivanje vjernika sa pozicija javne vlasti i masovno kršenje Ustavom zagarantovanih prava koja mogu biti ograničena samo zakonom, a ne nikakvim naredbama i to bez proglašenog vanrednog stanja.

Na kraju, zbog svog služenja Vaskrslom Hristu Gospodu spremni smo da odgovaramo pred svakim sudom ovoga svijeta.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register