Krah

Objavljeno: 28.04.2020, 08:54h

Piše: Omer ŠARKIĆ

Bez obzira što sam ekonomski laik, kada je počelo sve ovo sa virusom prognozirao sam da će ekonomske posljedice po nas biti fatalne. Logika prije svega, a ne ekonomsko znanje, su mi bila dovoljan osnov za takvu prognozu, koja će se, na žalost obistiniti, sva je prilika.

Država kojoj je turizam glavna privredna grana, u kojoj on čini 25% BDP-a, sve da je ostala privreda zdrava i kako treba – a svi znamo da nije, je država pod velikim ekonomskim rizikom. Još sa spoljnim dugom od blizu 80% BDP-a, koji će do kraja godine preći cifru od 90%!

Davno, još prije dvadesetak godina, kao osnivača jedinog crnogorskog windsurf kluba bio sam pozvan na nekoliko predavanja austrijskog GTZ-a na temu razvoja turizma. Predavanja su bila zanimljjva, tečna, logična, stručna, sa navođenjem uporednih primjera. Tada je pored ostalog rečeno da je turizam grana privrede sa najbržim rastom, ali najrizičnija, te svaka ozbiljna država ne smije svoj privredni rast bazirati isključivo na turizmu. Rat u okruženju, vremenska nepogoda, virus ili zaraza, terorizam ili politička nestabilnost, mogu zemlju preko noći zbrisati sa turističke mape. Održivi turistički razvoj, mir, zelenilo, aktivan odmor… su ono što savremeni turista traži. Velelepne hotele sa SPA centrima i gužvom, platežni gosti imaju na svakom koraku, u svom mjestu ili kući. Treba im ono što nemaju.

Na predavanjima je još tada diskretno upozoreno od strane GTZ-a, da misle kako je Crna Gora krenula krivim putem u turizmu. Dobro se sječam da je u tom kontekstu naveden primjer Palme de Majorke, nekad jednog od najeskluzivnijih ljetovališta na svijetu, koje je zbog pretjerane gradnje izgubilo primat, tako da je država počela rušiti dio novoizgrađenih hotela ne bi li vratila svoj nekadašnji prestiž. Budva  i Petrovac su naše Palme de Majorke.

No, naši turistički poslenici, najčešće priučeni, sumnjivog morala ili intelekta, kojima je politička podobnost glavna stručna preporuka, tipa Svetozara Marovića, Žarka Radulovića i sličnih, postali su alfa i omega u turizmu, a državi je turizam bez strategije i plana postao glavni privredni oslonac. Da apsurd bude veći i premijer Marković je preko noći postao turistički ekspert, a Vlada na čijem je čelu uložila je preko sto miliona eura u skijališta čija nadmorska visina ne prelazi 1700 – 1800 metara, iako svjetski eksperti godinama upozoravaju da su zbog globalnog otopljavanja skijališta sa nadmorskom visinom ispod 2000 metara neisplativa i krajnje rizična. Tako je novo Markovićevo skijalište “Kolašin 1650”, zvrjalo prazno cijele prethodne zime jer nije bilo snijega.

Da se vratim glavnoj, ljetnjoj turističkoj sezoni. Zbog virusa, nje praktično neće biti. Hoteli će biti poluprazni, privatni smještaj još više; plaže, restorani, barovi – takođe. Poljoprivredni proizvođači neće imati kome da prodaju svoje sezonske proizvode, za studente i ostale sezonce biće mnogo manje posla, stoga i prihoda. Taj krug ljudi koji zavise od turističke sezone je ogroman. Kako će cijeli taj lanac biti bez prihoda, mnogi u njemu i u debelom minusu, smanjiće se potrošnja, što će uticati na druge privredne grane. Taj lančani virus se bolje prenosi i biće fatalniji od Covida – 19.

Crna Gora će na jesen biti gladna. Gladna u bukvalnom smislu te riječi.

Sve polako dolazi na naplatu, kao što će doći i neotvoreni auto-put iz nikud u nigđe, sa zaboravljenim petljama i rasvjetom, “zaboravnim” Ivanom Brajovićem na čelu tzv. Skupštine kao nagradom.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register