Grade vijadukt, zatrpavaju šutom izletište na Zeti

Objavljeno: 22.04.2020, 17:33h

Kompanija ‘Bemax’ ignoriše pitanja koja smo postavili u ime zainteresovanih građana

Poznato izletište na rijeci Zeti, u neposrednoj blizini Podgorice, već dugo je gradilište, zahvaljujući izgradnji vijadukta ka Rogamima. Zbog te gradnje, ovo izletište, koje pamte mnoge generacije, ‘krasi’ građevinski šut koji će, moguće, tu i ostati.

“Veliko je bogatsvo jednog kraja je da ima rijeku. Piperi imaju tu privilegiju da u njihovoj neposrednoj blizini teče, slobodno možemo reći, jedna od najljepših rijeka Crne Gore – Zeta. Ona uz sve blagodati koje sobom nosi za privredu, a samim tim i za život jednog kraja, omogućava ljudima i lijepo mjesto za odmor i rekreaciju. Međutim, svjedoci smo da se nadležne institucije države Crne Gore ne odnose prema ovom blagu na način na koji bi trebalo. A samim tim i svojim građanima uskraćuju mnoge benefite koje od rijeke imaju“, kaže Podgoričanin Milovan Marković, starinom Piper.

Zaljubljeni u Zetu: M. Marković i J. Kalač

On je revoltiran zbog ovakvog odnosa prema prirodi. Kao neko ko često prolazi preko mosta na rijeci Zeti pita se da li je ovaj projekat stvarno neophodan.

“Kao mještaninu, nejasno mi je zbog čega je ovaj vijadukt neophodan? Dakle, njegova svrsishodnost mi je upitna. Takođe, skretanje za taj putni pravac odavno je postojalo, neophodno ga je bilo samo malo rekonstruisati. Ovako, uložen je veliki novac, to područje je paralisano već duži vremenski period za mještane koji stalno koriste taj put, a ne trebamo ni govoriti o velikoj šteti koja se svakodnevno nanosi prirodi, u ovom području rijeke Zete. O samom gradilištu da ne govorimo, jer, prije svega, nije obezbijeđeno kako treba. Nije postojala signalizacija, zaštitna ograda i sl, i rizikovalo se da neko u večernjim satima, kada je slaba vidljivost, tu nastrada“, kaže Marković.

Podgoričanin Luka Bulatović kaže da je ovo što je urađeno “jedna velika katastrofa”.

“Tu smo se svi skupljali… Pođemo, pravimo rostilj, ohladimo se vodom. Ovo što su napravili je jedna velika katastrofa i za to treba neko da odgovara. Tu su sve generacije dolazile, što mlađi što stariji, i sad da to neko  zatrpa šutom, to je sramota. Pod hitno treba kazniti onoga ko je dozvolio ovako nešto. Kao prvo, ovo je uništavanje naše prirode, kao drugo treba preduzeti mjere da se šut ukloni kako bi se ovdje mogli i dalje okupljat jer ovo za nikog nije dobro“, kaže Bulatović.

Ako izvođači radova ne saniraju izletište, on kaže da će zajedno sa društvom pokrenuti peticiju.

Vijadukt grade firme “Bemax“ i  “Civil Engineer“, koja, prema ranijem pisanju medija, poklanja vijadukt Glavnom gradu, a u sklopu radova na rekonstrukciji puta ka Danilovgradu koji su zapeli zbog imovinskih odnosa. Prema potpisanom ugovoru, projekat rekonstrukcije saobraćanice koštaće 3.082.826 eura.

Radovi na vijaduktu su sada obustavljeni.

Ne postoji tabla o radovima na vijaduktu već samo tabla na kojoj su informacije o rekonstrukciji saobraćanice, na kojoj piše da su svi radovi na saobraćajnici trebali biti završeni u decembru 2019. godine.

Zbog zabrinutosti građana za sudbinu ovog izletišta, kompaniji “Bemax“, koja je glavni izvođač radova, uputili smo pet pitanja. Čekali smo pet dana, ali od njih nije bilo ni glasa ni java.

Čini nam se da pitanja nijesu bila teška.

  1. Kada će vijadukt biti završen?
  2. Da li će biti sanirano izletište na rijeci Zeti koje se nalazi u neposrednoj blizini vijadukta, a koje je, prema tvrdnjama građana, dijelom devastirano građevinskim šutem sa gradilišta vijadukta?
  3. Zašto nema table sa informacijama o izvođenju radova na vijaduktu?
  4. Radovi su prema dostupnim informacijama obustavljeni zbog nerješenih imovinskih odnosa. Kako je bilo moguće započeti projekat prije rešavanja istih?
  5. Kolika je vrijednost projekta vijadukta koji je, prema informacijama iz medija, poklon vašeg podizvođača građanima?

Vuk VUJISIĆ

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register