'; ?>

Ubica korona-virusa iz crnogorskog mora?

Objavljeno: 21.04.2020, 16:17h

Primorske novine su prenijele tekst iz njemačkog Freiepresse u kome se navodi da naučnici iz Bergakademie Freiberg na crnogorskom primorju tragaju za lijekom protiv koronavirusa.

Oni procjenjuju da se lijek nalazi na morskom dnu Jadrana I da je riječ o jednoj vrsti sunđera koji ima latinsko ime Aplysina aerophoba.

Njemačke naučnike interesuje rezistencija sunđera protiv svih zamislivih bioloških prouzrokovača bolesti: bakterija, virusa, bakcila, jer sunđer sa crnogorske obale je otporan i na Sars-CoV-2 virus, što budi nade naučnika da u njemu mogu naći saveznika u borbi protiv novog koronavirusa.

Ovaj sunđer, u slučaju povrede, sprečava da u njegovu otvorenu ranu prodru virusi ili bakterije, jer izaziva momentalnu hemijsku reakciju pri kojoj nastaju hemijski izmijenjene aminokiseline, tzv. bromtirosini.

Do sada su naučnici uspeli da definišu 35 od njih. Ove odbrambene supstance uništavaju strana tijela koja pokušavaju da prodru u sundjer: bukvalno sve viruse i bakterije, prenose Primorske novine u svom online izdanju.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na pcnen@t-com.me
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register