Crnogorac bez adrese – i bez osnovnih ljudskih prava

by | apr 20, 2020 | Fičer, Priča dana | 0 comments

Dragan Matić rođen je u Crnoj Gori. I njegova djeca rođena su u Crnoj Gori. Dragan Matić ima uredno crnogorsko državljanstvo i pasoš, ali bez adrese. Dragan Matić čovjek je bez lične karte.

Ono staža što je stekao, stekao ga je radom u crnogorskim preduzećima.

„Ja sam državljanin po mjestu rođenja (Risan), tu sam proveo 31 godinu. Radio sam u Crna Gora Putevi, u JKP Kotor, radio bih još da se nije desila situacija sa ženom. Sad nemam nikakva prava“, priča Matić za PCNEN.

Situacija sa ženom bila je tragična i tako su počeli problemi sa kojima se naš sagovornik suočava već osamnaest godina.

Njegove muke kreću od 2003. godine – nakon samoubistva supruge, u svega nekoliko dana, sa dvoje male djece seli se u Obrenovac, a stan u Kotoru prodaje, bježeći od uspomene na tragediju koja se u njemu dogodila.

U tadašnjoj državnoj zajednici Srbije i Crne Gore nije bilo potrebno preduzimati korake po pitanju dokumenata, pa je prilikom selidbe promijenjeno samo mjesto boravka – bez odricanja od crnogorskih papira, bez apliciranja za srbijanska dokumenta.

Zajedno sa sinovima, koji su u vrijeme majčine smrti imali dvije i po i četiri godine, u Obrenovcu započinje novi život u sestrinoj kući, uz povremene poslove.

Međutim, kako to već ide uz podizanje dvoje djece, zalihe od prodaje stana polako se troše i nakon devet godina Dragan odlučuje da se vrati u Crnu Goru, računajući da će u matičnoj državi moći da sebi i sinovima obezbijedi pristojan život.

A u Crnoj Gori, umjesto pristojnog života, dočekuju ga samo problemi.

Za vrijeme njegovog boravka u Srbiji, Crna Gora se osamostaljuje, ali lična karta zajedničke države ne prestaje da važi do isteka, odnosno do, u Matićevom slučaju, 2014. godine.

Tada naš sagovornik, u pokušaju da obnovi dokumenta, nailazi na nemogućnost dobijanja lične karte, uprkos urednom dobijanju crnogorskog pasoša. Izdali su mu ga, kako navodi, na osnovu mjesta rođenja.

Ipak, za ličnu kartu ne zadovoljava sve zakonske uslove, kako tada, tako ni danas.

To je i bio razlog da djecu da na starateljstvo sestri pokojne supruge – da bar oni mogu imati dokumenta i normalan život.

Jedan od uslova koji je Draganu neophodan je prebivalište. Sa istekom lične karte prestalo je da važi prebivalište prijavljeno u Obrenovcu, a imovinu u Crnoj Gori, nakon prodaje stana u Kotoru, ne posjeduje.

Adresa na kojoj živi je kuća čija je vlasnica 83-godišnja majka njegove sadašnje nevjenčane supruge.

Jedino stalno primanje u ovom domaćinstvu je minimalna penzija kojom se pokrivaju osnovni troškovi za život i ljekovi za staricu. Finansijska situacija isključuje mogućnost prijave ove kuće kao stalne adrese Dragana Matića, jer bi zakupodavac morao plaćati porez na podstanara, a sredstava za taj izdatak nema. Ni poslovi koje povremeno radi na crno, poput građevine ili obezbijeđivanja objekata, nisu dovoljni da se riješi njegova situacija.

Od Matića su  nadležne službe zahtijevale i stalno zaposlenje, kao i izvještaj o visini primanja.

„Kako da se zaposlim kad bez lične karte ne mogu da se prijavim na biro?“, ukazuje on na apsurd ovog uslova.

Samim tim, naš sagovornik uskraćen je i na jedno od osnovnih ljudskih prava, prava na liječenje.

„Ja nisam bio kod doktora ima deset godina, ni radi hemoroida, ni zbog paradentoze, visokog pritiska, šećera… Nekad uhvatim sebe kako se tresem, a ne znam zbog čega. Ne mogu da priuštim da saznam, priča Matić.

PCNEN se obratio Ministarstvu unutrašnjih poslova kako bismo dobili pojašnjenje ove situacije, ali ni nakon više mejlova i poziva nismo uspjeli dobiti nikakav odgovor.

Kontaktirali smo i kancelariju Ombudsmana, iz koje nam je odgovoreno da je jedino njihovo ovlašćenje u procesima dobijanja ličnih dokumenata da reaguju ukoliko nadležna institucija kasni sa odgovorom na zahtjev, čiji je rok trideset dana, kao i u slučaju zloupotrebe procesnih ovlašćenja od strane postupajućih službenika.

“Pošto nemamo dovoljno činjenica koje objašnjavaju položaj stranke u postupku i osnov za postupanje državnih organa, ostajemo pri instrukciji da se građanin obrati Ministarstvu unutrašnjih poslova neposredno i pokušamo riješiti nastali problem, ako za to postoji osnov u pravu”, kazali su iz ove institucije.

U međuvremenu, kriza zbog pandemije korona virusa dodatno je otežala Draganovu situaciju:

“Ja sam bez ikakvog posla i primanja, supruga takođe. Zdravstveno smo kanditati za rizičnu grupu ukoliko se razbolimo, a finansijski na rubu egzistencije”.

 Minja VUKOV

0 Comments

Submit a Comment