Bauk kruži svijetom

Objavljeno: 19.04.2020, 18:32h

Piše: Omer ŠARKIĆ

Bauk virusa kruži Evropom i svijetom. Bauk protiv koga svijet, prije svega onaj najrazvijeniji, nema odgovor. Taj svijet se svakog dana pripremao za rat i vojno uništenje protivnika, ujedino se u vojni savez protiv više imaginarnih nego stvarnih neprijatelja, ulažući svake godine milijarde dolara i eura, a nije napravio,  zajednički naučno – medicinski savez za borbu protiv bolesti, zaraza i pandemija. Zato od II Svjestskog rata, niko svijet nije  pokorio, opustošio, ubio mu slobodu kao jedan (ne)običan virus. Taj svijet ima hiljade raketa, balističkih, ovakvih i onakvih, a nema dovoljno respiratora, rukavica, maski za lice čak. Vrijednost samo jedne rakete, borbenog aviona ili tenka, košta više nego hiljade respiratora. Raketa ubija i sakati ljude, respiratori ih spašavaju. Zato je taj vrli svijet sad tu, đe jeste.

I Crna Gora je napadnuta. Ovaj put stvarno, ne propagandno. Od virusa, a ne od ustaša, mudžahedina, četnika i “sa dobro poznatih adresa”. Vlada je reagovala pravovremeno i brzo. Odmah je uvela oštre mjere, prije nego je registrovan prvi slučaj zaraze. Neko ko očigledno ima uticaja na donosioce političkih odluka je prezentovao situaciju i predočio da nam je zdravstvo, kadrovski, a prije svega materijalno, u takvom stanju, da, ako se na vrijeme ne preduzmu drastične mjere, nastaće haos. Naše javno zdravstvo je na početku svega raspolagalo sa šezdesetak respiratora. Zaštitnih rukavica i maski nije bilo ni za zdravstvene radnike, kamoli za građane. No, kada je dosljedni ekonomista Kenan Hrapović ministar zdravlja, i to je odlično. Zatim je krenula opšta mobilizacija, donacije, uobičajno prošenje po Evropi i svijetu. Pandemija se, zahvaljujući ponekad i nerazumnim mjerama, držala i drži pod kontrolom. Sada smo u zdravstvu (ali ne u ekonomiji) već koliko-toliko spremni da se suočimo sa epidemijom, čiji kraj i ishod niko ne zna. Jer ni taj vrli, napredni svijet, kako naučni – tako politički, utiska sam, još ni sam ne zna kuda sve ovo vodi, da li mu ima kraja, kakav će on biti. O svim onim drugim “neprijateljima” smo znali sve, a o virusu i dalje ne znamo ništa. Naprotiv, čini mi se da svakim danom znamo sve manje. Ili su vijesti takve, da prosto zbunjuju, bar mene.

Da ne pišem više o onome što ne znam, već o onome što znam ili mogu pretpostaviti.

Znam da će nastupiti takva ekonomska kriza kakvu trenutno slabo ko može i zamisliti.  Znam i da će posljedice dugotrajnog karanantina i nastupajuće krize biti neupredivo veće i ubitačnije nego su do sada bile od Covida-19. Znam i da svijet poslije svega ne može ostati isti. Nada mi je da će biti bolji, a plašim se da će biti gori.

Znam da će u Crnoj Gori nastupiti glad u bukvalnom smislu te riječi. Mislim da će se ubrzo, svakako prije kraja maja ili početka juna – kako je najavljeno, mjere početi ublažavati, čak i ako virus počne da se širi, jer sadašnje mjere jednostavno ekonomski ne možemo izdržati duže od dva mjeseca.

Znam i da smo u izbornoj godini, da su nam glavne “institucije” za sprovođenje izbora nelegitimne ili u VD  stanju, da je politički život mrtav, da problem sa crkvom nije riješen…

Znam i da zbog izbora i neriješenih afera tražena Vlada građanskog jedinstva bi bila ljekovita, baš u ovoj situaciji sa borbom protiv virusa – a ne samo zbog izbora, upravo zbog tog, većeg građanskog jedinstva. Na žalost, za tako nešto nije bilo sluha i političke volje. Skoro sam uvjeren da će se takva ili slična, zakašnjela ponuda, ubrzo naći na stolu, da bi se podijelila odgovornost za predstojeći ekonomski i sveopšti sunovrat.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register