NKT: Zabrana zadržavanja više od jedne osobe na javnim površinama

Objavljeno: 09.04.2020, 11:21h

Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti je donijelo nove mjere koje danas stupaju na snagu

Od danas je na svim javnim površinama u Crnoj Gori zabranjeno prisustvo više od jedne osobe, osim kada je u pitanju dijete mlađe od 12 godina, dijete sa autizmom i drugim smetnjama u razvoju i osobe u invalidskim kolicima.

To je nova mjera koju je sinoć donijelo Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti (NKT).

Novim mjerama je precizirano da dijete mlađe od 12 godina, dijete sa poremećajima iz autističnog spektra i drugim smetnjama u razvoju i osobe koje koriste invalidska kolica, na javnoj površini mogu boraviti uz prisustvo jednog roditelja, staratelja ili drugog punoljetnog člana domaćinstva.

Iz Vlade su kazali da se ta zabrana ne odnosi na osobe koje obavljaju redovne radne zadatke u djelatnostima dozvoljenim naredbama.

Nove odluke koje je donijelo NKT važiće od danas.

Kako je saopšteno, NKT je pokrenulo proceduru za provjeru u Poreskoj upravi utemeljenosti potvrda za kretanje u vrijeme ograničenja koje izdaju preduzeća, prenosi Mina.

„Sa istom pažnjom analizirane su pojave javnih ponuda pomoći, dobrovoljnog rada i zahtjeva za donacijama. Nadležni organi pozvani su da analiziraju te pojave posebno sa aspekta mogućih zloupotreba“, kaže se u saopštenju.

NKT je konstatovalo da je u prethodna dva dana vidno povećan broj građana na ulicama i javnom površinama nedopustiv nivo kršenja naredbi i preporuka.

Kako su naveli, zabranjeno je napuštanje objekata stanovanja od nedjelje od 11 sati do ponedjeljka do pet sati ujutru.

Zabranjeno je prisustvo i zadržavanje osoba na plažama (riječnim, jezerskim i morskim), uređenim i neuređenim kupalištima i izletištima.

NKT je naredilo obaveznu institucionalnu izolaciju za one koji su boravili u karantinu ili samoizolaciji, a pozitivni su na koronavirus, a moraju se izolovati od zdravih osoba, a ne može im se obezbijediti samoizolacija u porodičnom smještaju.

Kako se navodi, institucionalna izolacija obavezna je za osobe koja su bila na bolničkom liječenju, oporavljena su i nemaju simptome bolesti, ali još nemaju dva uzastopna negativna rezultata iz uzoraka uzetih u razmaku od 24 sata.

Iz Vlade su rekli da je institucionalna izolacija neophodna i za osobe koje su doputovale iz inostranstva i prilikom smještanja u karantin rezultati testa na novi koronavirus su im bili pozitivni.

Institucionalna izolacija podrazumijeva smještaj u objekat namijenjen za samoizolaciju i boravak osoba koja su pozitivne na koronavirus i nemaju simptome bolesti, ne zahtijevaju medicinski tretman, ali moraju da budu pod nadzorom zdravstvenih radnika.

Navodi se da kompanije i druga pravna lica, odnosno građevinski preduzetnici koji su odgovorni za građevinske radove, moraju da istaknu obavještenje o mjerama suzbijanja koronavirusa.

Naloženo je da se svim zaposlenima koji obavljaju građevinske radove obezbijede korišćenje lične zaštitne opreme, maski i rukavica.

Donešena je i odluka da se svim zaposlenima na gradilištu tokom radnog vremena zabrani napuštanje gradilišta radi nabavke namirnica i da im se obezbijedi dopremanje hrane.

Navodi se da je tokom organizovanog prevoza zaposlenih od i do gradilišta (autobus ili kombi) odlučeno da se napravi raspored zaposlenih tako da se obezbijedi njihova fizička distanca.

Naloženo je i da se na većim gradilištima sa 40 ili više zaposlenih obavezno organizuje rad u više grupa od po 20 ili manje zaposlenih.

Kako su kazali iz Vlade, njihov sastav se ne može mijenjati, a potrebno je obezbijediti fizičku distancu na gradilištu i u najvećoj mjeri izbjegavanje fizičkog kontakta među tim grupama nakon napuštanja gradilišta.

„Ta obaveza odnosi se i na organizaciju kolektivnog smještaja zaposlenih, njihov prevoz, prostor za ishranu, vremensku distancu prilikom dolaska na gradilište, koja mora biti takva da se onemogući spajanje zaposlenih koji su podijeljeni po grupama“, navodi se u saopštenju.

 

Odlučeno je da se rad glavnog, odgovornog i drugih inženjera u zatvorenom radnom prostoru organizuje tako što će biti obezbijeđena veća međusobna fizička distanca uz obavezno korišćenje lične zaštitne opreme.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply