Mladi psiholozi protiv pandemije stresa i straha

Objavljeno: 09.04.2020, 22:07h

Mladi crnogorski psiholozi i psihološkinje su se udružili kako bi pomogli ljudima da prevaziđu psihološke probleme u doba pandemije novog koronavirusa. (Foto: K. Mijušković)

Jedan od pokretača ‘Psiho Aktiva’ je student psihologije Kosta Mijušković, koji je i sam bio žrtva pandemije, jer je po povratku iz inostranstva završio u karantinu.

“U toku uticaja pandemije na svijet, došao sam na ideju da pokrenemo prvo udruženje u Crnoj Gori koje će se baviti psihološkim aktivizmom. Zajedno sa svojim kolegama i profesorima osnovali smo društvo aktivista iz sfere psihologije kao i platformu za dijeljenje različitih stanovišta i promovisanja psihologije, filozofije, ekologije, kulture i korišćenja tehnologije u te svrhe. Naše društvo se zove Psiho Aktiv i nudimo riječi i intelektualnu podršku kao supstance koje aktiviraju psihu”, objašnjava Kosta za PCNEN.

Njega je u realizaciji ideje podržala Marija Globarević diplomirana psihološkinja koja trenutno radi na poslovim stručnog osposobljavanja u Zavodu za zapošljavanje CG.

“Pored posla, trudim se da iskoristim svoje vrijeme na koristan i zanimljiv način, prvenstveno kroz volonterizam i neformalno obrazovanje. Podržala sam Kostinu ideju zato što sam znala da možemo napraviti odličan tim mladih ljudi koji su kompetentni da govore o uticaju dužeg stanja panike, straha, stresa, usamljenosti i nesigurnosti na naš organizam i našu psihu. Kao i o mnogim drugim psihološkim i društvenim temama. Tim nam se sastoji od mladih psihologa i psihološkinja koji imaju raznolika stanovištva i perspective, što nam pomaže da ukažemo brzo jedni drugima na moguće greške i na ono što bi mogli da popravimo, ali i da se bavimo širokim spektrom tema. Svoj doprinos za sada dala kroz video o osnovama prve psihološke pomoći, za koji vjerujem da može biti od velikog značaja u ovoj situaciji”, kaže Marija.

Ona je sigurna da će ovaj tim pomoći građanima da i mentalno zdravi izađu iz ove situacije.

“Sigurna sam da možemo uspjeti u našoj namjeri, jer smatram da smo kao cjelina u potpunosti potkrijepljeni znanjem i spremni smo za timski rad, kroz kvalitetne i relevantne sadržaje na društvenim mrežama. Nadam se, da će svako naći svoj kutak u onome što budemo spremili za vas. Jer mi zaista vjerujemo u vas”, poručuje Marija.

Ostali članovi udruženja su: Ana Božović, Ana Maksimović, Andrea Siništaj, Belma Muratović, Bojana Vušanović, Dejana Katurić, Dušan Pajović, Irina Stamatović, Goran Bujković, Hakile Resulbegu, Jovana Strugar, Katarina Vukadinović, Nikoleta Vujošević, Mihailo Šaranović, Maša Kljajević i Slobodan Koljević.

Predlažu da pogledamo video koji su objavili na društvenim mrežama.

Infodemija

Večeras za Psiho Aktiv tim, u ulozi April O Neil – Maša Kljajević!Nasa inspiracija je bio Alexandar Dragicevic veliki borac protiv dezinformacija!Referenca: The COVID-19 Social Media Infodemic. 2020Cinelli, M. , Quattrociocchi, W…

Gepostet von Psiho Aktiv am Mittwoch, 8. April 2020

V. Vujisić

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply