Kurgaš oslobođen – tri prekršajne prijave odbačene

by | apr 8, 2020 | Fičer, Novosti, Priča dana | 0 comments

Prekršajne prijave protiv Kurgaša podnijete su prošle godine, za vrijeme “Čempres revolucije”, od strane Centra bezbjednosti (CB) Bar.

On je dva puta hapšen, a više puta privođen, što je rezultiralo prekršajnim prijavama zbog navodnog ometanja službenih lica pri izvršavanju dužnosti i pružanja aktivnog otpora.

U februaru prošle godine, Kurgaš je bio dio borbe protiv sječe čempresa u dvorištu barske gimnazije “Niko Rolović” i Srednje ekonomsko – ugostiteljske škole. Protesti za očuvanje čempresa su dugo trajali i bili masovni. Bilo je i incidenata. Kurgaš je bio prisutan na svakom protestu ‘čempresara’, i bio meta policajaca u više navrata.

“Jedan od incidenata je bio taj kada smo pokušali da spriječimo ulazak bagera na gradilište, a drugi je spriječavanje kamiona sa utovarenim posječenim stablima da napusti gradilište”, kazao je Kurgaš za PCNEN.

U sudskom postupku protiv Kurgaša navedeno je 14 svjedoka, policajaca iz CB Bar. On je odbio da predloži svjedoke u svoju odbranu.

“Mišljenja sam da su tužioci narodna policija, koja će govoriti istinu. Srećom, neki od njih su svjedočili iskreno, negirajući tako navode optužbe”, rekao je Kurgaš, dodajući da je njegovo prvo ročište trajalo preko dva sata.

Mirsad Kurgaš

Kurgaševa krivična prijava protiv “nepoznatog počinioca”

Kurgaš je podnosio krivične prijave protiv “nepoznatog počinioca”, zahtijevajući da policija interveniše za vrijeme borbe protiv sječe čempresa.

“Ukazivao sam na nepravilnosti na gradilištu, kao što su neadekvatno prostorno uređenje i neposjedovanje odgovarajuće zaštitne opreme radnika”, kazao je Kurgaš.

U krivičnoj prijavi koju je podnio CB u Baru, i identičnoj prijavi koju je podnio Sekretarijatu za komunalno – stambene poslove i zaštitu životne sredine u Baru, Kurgaš je napisao: “…nama nepoznati počinioci su motornim testerama posjekli oko 80 stabala čempresa. Sve je to odrađeno stihijski, neorganizovano i bez adekvatnih mjera bezbjednosti, s obzirom da je tom prilikom jedno od posječenih stabala palo na ulicu i neposredno ugrozilo prolaznike i za to neko treba da snosi odgovornost. (…) Neophodno je hitno obezbijediti lice mjesta gdje je izvršeno krivično djelo i identifikovati počinioce. Akteri ovog djela, kako saznajemo, planiraju ukloniti tragove, tj. posječena stabla. Potrebno je ustanoviti tačan broj uništenih stabala i, angažovanjem stručnjaka, njihovu starost i stanje u kom su se nalazili neposredno prije sječe. Takođe treba ustanoviti na osnovu kojih saglasnosti je to učinjeno i šta je planirano sa tim stablima, tj. u čijem su vlasništvu? Isto tako, treba imati u vidu da u vezi sa gore navedenim postoje svi elementi krivičnog djela korupcije. Očekujemo da ćete hitno i neodložno reagovati i, s tim u vezi, mi Vam stojimo na raspolaganju”.

On je zahtijevao da se izvrši provjera tereta kamiona koji je odvozio posječene čemprese, što je komandir CB Bar, prema riječima Kurgaša, odbio uz tvrdnje da je “sve u redu”. Osim provjere tereta, tražio je i kontrolu krajnjeg odredišta i putnog naloga tog teretnog vozila.

“Do danas nije ustanovljeno šta se sa tim čempresima desilo. Informacija da su transportovani na deponiju kod Cetinja se ispostavila netačnom, što je provjereno na licu mjesta, uz pomoć drona”, rekao je Kurgaš.

“Još jedan dokaz da u pravosuđu ima hrabrih, poštenih profesionalaca”

Kurgaš je juče dobio pismo od strane Suda za prekršaje Budva, odjeljenje u Baru, i uz fotografiju je na svom Facebook profilu objavio komentar: “Slučaj: ,,Čempres revolucija,, – TRI U JEDAN: OSLOBAĐA SE KRIVICE!!! Rješenje o presudi na deset(!) stranica. Još jedan dokaz da u pravosuđu ima hrabrih, poštenih profesionalaca… Treba, takođe, naglasiti da ih ima i u policiji, jer u suprotnom ovakva presuda ne bi bila moguća!”.

Zahvaljujući Čempres revoluciji, izgradnja vrtića je prekinuta i novih 90 čempresa je zasađeno, ali još uvijek nijesu izgrađeni novi srednjoškolski krugovi – kultno mjesto okupljanja barskih gimnazijalaca i učenika Srednje ekonomsko – ugostiteljske škole u Baru.

PCNEN

0 Comments

Submit a Comment