HAPS MIGRACIJE

Objavljeno: 07.04.2020, 21:55h

(Malo pojačaj radio)
15 – 30. april 2020.

Javlja: Hercegnovsko pozorište i JUK Herceg fest

Organizatorima Hercegnovskih aprilskih pozorišnih svečanosti, Hercegnovskom pozorištu i JUK Herceg fest,  bilo je veoma važno da i u vrijeme kojim vlada pandemija, sa svim ograničenjima koja su nametnuta, održe ovaj festival. Pripreme smo, u varijanti dok virusa nije bilo, ili je bio daleko od nas, započeli  po zamisli producentkinje Miline Kovačević kao  svečarsko, jubilarno izdanje, pod radnim naslovom POZORIŠTE I MUZIKA.

A onda se sve promijenilo! Suočili smo se sa činjenicom  da naša publika neće moći da dođe u pozorište niti će teatri iz regiona sa kojima smo bilu u pregovorima moći da se predstave na hercegnovskoj sceni u Dvorani “Park”.  Najzanimljivije rješenje za “HAPS u vrijeme korone” imao je Vuk Vuković, ove godine programski producent festivala.

HAPS – MIGRACIJE pod motom MALO POJAČAJ RADIO  u vaše domove unosi drugačiji, ali kvalitetan kulturni sadržaj – RADIO DRAME. Najsloženija  forma radijskog stvaralaštva, sadržaj  za maštovite i kreativne, jednako  na strani radijskih stvaralaca kao  i  na strani publike. Vjerujemo da ćemo i ovim izdanjem steći neke nove poštovaoce koji će, nakon što na ovaj način čuju (vide) ponuđene drame poželjeti da nam se pridruži i kada glumci opet budu na sceni, a publika u gledalištu.

Ovaj HAPS je ono svjetlo koje se po legendi ostavlja na sceni u vremenima kada nevolje pozorišta isprazne a zavjese ostaju spuštene. Za vrijeme karantina, zabrana, samoizolacije, neizvjesnosti i različitih bojazni, ovaj HAPS može biti ljekovit. On svakako jeste  mogućnost da na drugi način animiramo publiku, ukažemo na vrijednosti koje su  neprolazne, dokažemo da kultura i umjetnost pomažu u preživljavanju svakodnevice i savladavanju  krize, ma šta da je prouzrokuje.

Pozorište je živa umjetnost, radio najživlji medij! Udruženi su snažna promjena – u kojoj nalazimo novu ljepotu.

HERCEGNOVSKO POZORIŠTE i JUK HERCEG FEST

  1. HAPS – FESTIVAL RADIO DRAME

Vuk Vuković, programski producent HAPSa 2020:

Umjesto „na daskama koje život znače“, festival migrira na talase javnih emitera Radija Crne Gore i Radio Herceg Novog, kao i studentskog Radija Krš. Emitujemo radio-drame iz Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

Migracije tema ili „problem“ druge decenije XXI vijeka ujedinila je Evropu, a djelimično i svijet, u potrazi za rješenjem koje će biti odgovor na administrativne, ekonomske i političke posljedice velikog talasa kretanja stanovništva. „Odgovor na migrantsku krizu“ najčešće je politički eufemizam za želje evropskih lidera da migranti, kako u tranzitu, tako i u konačnom izboru, zaobiđu njihove (i naše) države. „Odgovor na migrantsku krizu“ je estetički eufemizam za bodljikave žice širom Evrope i svijeta. „Odgovor na migrantsku krizu“ je, konačno, etički eufemizam za teorije zavjera, produkciju straha i moralne panike…

Migracije – biramo i kao ključnu riječ ovogodišnje selekcije koja poziva na borbu protiv pravog problema koji suštinski ugrožava i Evropu i svijet. Virus Korona, epidemiolozi bi rekli Covid 19, učinio je da svi budemo u ulozi migranata, bili toga svjesni ili ne. Migriramo iz prostora javnosti u prostor intimnosti, iz stvarnosti u viralnost, iz prostora kulture u prostor medija… Filozofi bi, možda, rekli – migriramo iz prostora u vrijeme… A u vremenu, migriramo između medija, utopljeni u vizuelna zadovoljstva agresivnog ekrana: filma, televizije, telefona…

Produkcija savremene radio-drame biće predstavljena kroz radiofonska djela nacionalnih javnih emitera, kao i umjetničkih fakulteta/akademija iz regiona, te će na HAPSu ove godine učestvovati – Hrvatski radio, Radio Bosne i Hercegovine, Radio Beograd, Radio Crne Gore, Akademija dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, Akademija scenskih umjetnosti Univerziteta u Sarajevu, Fakultet dramskih umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu, Fakultet za medije i komunikacije Univerziteta Singidunum i Fakultet dramskih umjetnosti Univerziteta Crne Gore.

I dok se pozorišta i teatarske institucije, širom svijeta, sele sa scene na televiziju i internet, ovogodišnja selekcija Hercegnovskih aprilskih pozorišnih svečanosti je poziv da odmorimo čula od terora vizuelne kulture i zajedno migriramo na radio talase, njegujući jednu od autentičnih formi radiofonskog stvaralaštva.

Od muzičkih i dječijih drama, preko klasičnih radio-dramskih formi, do eksperimentalnih istraživanja zvuka i zvučnih strategija naracije – ovogodišnji HAPS je festival radio-drame, festival autentičnosti dramske iluzije koja svjedoči i potvrđuje tezu da je „cijeli svijet pozornica“. Čak i u vrijeme virusa Korona.

Tradicionalnom pozdravu Dobrodošli u Pozorište, ove godine, iskreno dodajemo #ostanidoma i #migriraj na radio talase!

OD 15. DO 30. APRILA – HAPS  – MIGRACIJE – MALO POJAČAJ RADIO

Rani odlazak, Naše brdo (Radio Crne Gore), 1938, Noć četiri mjeseca (FDU Cetinje i Radio Crne Gore)

Isceljenje (Radio Beograd)  Poslednji voz, Staklenik, Stav pištaljke (FDU Beograd), Koračanje (Istraživačka stanica Petnica i UU), Najveća vrednost civilizacije (FMK Beograd)

Bizantska soap opera, Vitez na pola, Esej o laži ( Hrvatski radio), Sjedalo uz prozor (ADU Zagreb)

Kraj mora (Radio Bosne i Hercegovine i Akademija scenskih umjetnosti“

PROGRAM 25.HAPSa  sa terminima šaljemo uz raspored emitovanja na talasima  Radija Crne Gore i Radio Herceg Novog, kao i studentskog Radija Krš.

Još jednom DOBRO DOŠLI!

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply