Bezdomne životinje u ovom trenutku najugroženije

Objavljeno: 04.04.2020, 17:02h

Apel NVO sPas

Širenje koronavirusa i obolijevanje od COVID-a dodatno nas obavezuje da razmišljamo o Svjetskom danu bezdomnih životinja – 4. aprilu. Mjere Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti (NKT) dovele su do toga da su bezdomne životinje u ovom trenutku najugroženije jer se njihova dobrobit svodi na pomoć ljudi.

Podsjećamo na informaciju Svjetske zdravstvene organizacije da psi i mačke ne prenose koronavirus niti mogu da budu zaraženi njime, kao i Svjetske veterinarske vsocijacije za male životinje da dosadašnji dokazi još uvijek snažno ukazuju da COVID-19 ne može da pređe sa kućnih ljubimaca na ljude. Smatramo da ove informacije nisu dovoljno i precizno iskomunicirane sa javnošću.

U skladu sa mjerama NKT, gradska skloništa su zabranila posjete organizacijama i volonterima u cilju zaštite zaposlenih. Takođe, zbog mjera NKT, mnoge bezdomne životinje su ostale bez hrane i vode jer su mnogi objekti zatvoreni, uklonjene hranilice, a osobama koje su ih hranile ograničeno kretanje i uvedene druge mjere koje onemogućavaju redovno hranjenje bezdomnih životinja.

Apelujemo na:  Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti, Ministarstvo zdravlja, Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja, Upravu za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove, Veterinarsku komoru, Institut za javno zdravlje i Savjet za zaštitu životinja, da što hitnije, a u komunikaciji i saradnji sa organizacijama koje se bave zaštitom životinja, iznađu rješenje za problem sa kojim se suočavaju bezdomne i životinje u skloništima, kao i volonteri i organizacije koji brinu o njima.

Apelujemo da se dođe do najboljeg rješenje kojim će svi biti zadovoljni i koje će biti za najveće dobro životinja koje su na ulicama i podsjećamo da je odnos čovjeka prema životinjama odraz svijesti svakog društva.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply