Hrabra nova Evropa: Ovog puta nema alternative za socijalizam

Objavljeno: 26.03.2020, 21:03h

Nećemo se ponovno zavaravati. Još jednom politička klasa pokušava da spasiti korporacije na štetu 99% ostalih. Tamo gdje juče nije bilo novca za socijalnu politiku, danas postoje milijarde za korporacije koje su stvorile ekonomsku i ekološku distopiju, ocjenjuje Vassilis K. Fouskas, profesor međunarodnih odnosa na Univerzitetu u Istočnom Londonu i osnivači  urednik čsopisa za balkanske i bliskoistočne studije.

On i Shampa Roy-Mukherjee visa predavačica ekonomije i direktorica Utjecaja i inovacija na Royal Docks School of Business & Law na Univerzitetu u Istočnom Londonu su saglasni u jednom: Ovog puta nema alternative za socijalizam, prenosi braveneweurope.com.

Ovdje iznosimo sljedeću tvrdnju: virus nije uzrok ekonomske krize, već okidač koji gura korozivni neoliberalni ekonomski sistem u propast, jer javnozdravstvene mjere „socijalnog distanciranja“ i „rada od kuće“ još će dublje potopiti ekonomiju koja je već u recesiji. Shodno tome, politika koju zagovaramo je da, ukoliko drastične socijalističke mjere ne riješe temeljne uzroke globalne finansijske krize 2008, ekonomije Velike Britanije i SAD su u opasnosti. Ovo je možda visoka ponuda za neoliberalni pogled na političke i ekonomske elite dviju zemalja, ali – sjećate li se Tačer? – Nema alternative (TINA).

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply