CRD pozvao vlade CG i BiH da poštuje ljudska prava građana koji su u samoizolaciji

Objavljeno: 26.03.2020, 19:32h

Međunarodna organizacija Civil rights defenders (CRD) pozvala je danas vlade Crne Gore i Bosne i Hercegovine da poštuju pravo na privatnost, krotikujući ih zbog odluke o objavljivanju ličnih podataka pojedinaca koji su dobili instrukciju da se samoizoluju kao rezultat epidemije COVID-19.

U CRD-u smatraju da mjere ne doprinose javnom interesu već samo stigmatizuju građane sa spiska i obeshrabruju druge da prijavljuju svoje simptome medicinskim organima.

“Zabrinuti smo da takva lista može dovesti do negativne stigmatizacije ljudi, uključujući djecu, čiji su identitet i lokacije objelodanjeni. To na kraju može rezultirati govorom mržnje i zločinima nad osobama sa ozbiljnim zdravstvenim rizicima, što će dodatno pogoršati njihovo stanje. Objava imena osoba u samoizolaciji nije u skladu sa čl.8 Evropske konvencije o ljudskim pravima i pozivamo nadležne institucije da prestanu sa daljim objavljivanjem imena”, kazao je direktor CRD za Evropu Goran Miletić.

Iz CRD upozoravaju na to da je Evropski sud za ljudska prava presudio da se „pravo na privatnost posebno odnosi na zaštitu povjerljivosti podataka koji se odnose na viruse, jer otkrivanje takvih podataka može imati štetne efekte na privatni i porodični život pojedinca i njegov socijalni i profesionalni položaj, uključujući izlaganje stigmi i moguće isključenje iz zajednice ”

“Razumijemo primarni cilj zaštite zdravlja i života koji relevantne vlasti imaju na umu. Međutim, kako nema vjerodostojnog argumenta da takve liste služe javnom interesu i da publikacija sadrži imena maloljetnika, takva mjera predstavlja opasan presedan. Od vlasti, a ne na građanima, zavisi kontrola poštovanja mjera koje sprečavaju dalje širenje virusa. Agencija za zaštitu ličnih podataka BiH izdala je zabranu objavljivanja takvih podataka, zahtijevajući uklanjanje već objavljenih podataka. Očekujemo da obje zemlje odmah povuku ove mjere i obezbijede poštovanje prava na privatnost” zaključuju u CRD

CRD je međunarodno priznata organizacija koja se bavi zaštitom ljudskih prava i sloboda širom svijeta.

Počelo objavljivanje imena samoizolovanih osoba

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply