Australijski Veliki koralni greben ponovo pobijelio

Objavljeno: 26.03.2020, 13:38h

Nadležni tvrde da je intenzitet “izbjeljivanja” duž grebena nejednak, ali da je oštećena veća površina

Treći put za pet godina, Australijski Veliki koralni greben, najveći greben na svijetu, pogođen je pojavom poznatom kao “izbjeljivanje korala”.

Kako prenosi BBC, strahuje se da je pojava izazvana porastom temperature mora, naročito u februaru.

Naučnici su otkrili rasprostranjen gubitak boje u koralima, koji na znatnim površinama dostiže velike razmjere, dok na pojedinim mjestima takvog oštećenja ipak nema.

Dvije trećine grebena na sličan način su oštećene 2016. i 2017, a korali i druga morska staništa na pogođenim djelovima su uništeni. Koralni greben, dugačak više od 2.300 kilometara, uvršten je na spisak svjetske kulturne baštine zbog svog ogromnog značaja za nauku.

Prošle godine, Australija je bila prinuđena da petogodišnju prognozu stanja Velikog koralnog grebena promijeni sa “loše” na “veoma loše” usled uticaja klimatskih promjena prouzrokovanih ljudskim aktivnostima.

Pozivajući se na rezultate najnovijih snimanja iz vazduha, nadležni tvrde da je intenzitet “izbjeljivanja” duž grebena nejednak, ali da je sada oštećena veća površina.

“Greben je tek bio počeo da se oporavlja od uticaja koji su se dogodili 2016. i 2017. a sada imamo i treći slučaj”, kaže naučnik Dejvid Vahenfeld.

“Klimatske promjene čine ekstremne događaje koji stoje iza takvih uticaja i intenzivnijim i učestalijim, pa je i šteta veća”, kaže on.

Vahenfeld kaže da su sjeverni i centralni djelovi grebena, koji imaju turistički značaj, ove godine pretrpjeli tek “umjereno izbjeljivanje”, što znači da će se na tim djelovima korali vjerovatno oporaviti.

“Te događaje moramo shvatiti kao globalne pozive za preduzimanje najenergičnijih mogućih koraka kada je riječ o klimatskim promjenama”, rekao je on.

BBC podsjeća da su Ujedinjene nacije upozorile da će 90 procenata korala u svijetu nestati ukoliko temperatura na planeti poraste za još 1,5 stepeni Celzijusa.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply