Utiče li naglo zahlađenje na koronavirus?

Objavljeno: 25.03.2020, 07:49h

Pojedini virusi direktno su “ugroženi” hladnim vremenom. Imaju opseg temperature na kojem opstaju, koji zavisi o njihovom omotaču, odnosno sloju lipida koji okružuje virus. Upravo zbog ovog sloja važno je prati ruke sapunom, jer on razlaže masnu supstancu.

Kada temperatura naglo opadne, to mijenja i ponašanje ljudske populacije. Ovo je dvosjekli mač jer manje ćemo izlaziti, i manje biti u kontaktu s ljudima vani, ali ćemo itekako biti u većem kontaktu s onima s kojima živimo, komentariše Geek.hr.

Australijanci su se nedavno ponadali da će zima koja stiže “ubiti” koronu, ali njihovi stručnjaci su objasnili da to nije tako.

“Istraživanja o korona virusu i dalje traju, ali moramo primijetiti da se on proširio po cijeloj planeti, bez obzira na to u kojoj klimatskoj zoni se nalazi. To sugeriše da virus nije toliko podložan promjenama temperature,” rekao je pulmolog Tom Kocimbos iz Melburna.

Koronavirus su u vrlo tople ili vrlo hladne zemlje donijeli ljudi koji su doputovali iz žarišta, pa dosta toga zavisi o imunološkoj slici stanovništva, dodaje doktorica Meru Sheel s Nacionalnog instituta javnog zdravlja i epidemiologije Australije.

“Mi još uvijek ne znamo dovoljno o ovom virusu da bismo znali reaguje li on na vremenske uslove. Ali postoje indikacije da je presudno kakav imunitet imaju stanovnici neke zemlje u kojoj virus hara, a ne to u kakvim vremenskim uslovima žive,” kaže doktorica Sheel.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply