U doba korone, ne zaboravljajmo životinje

Objavljeno: 25.03.2020, 15:55h

Grupa nevladinih organizacija se obratila danas institucijama, medijima i javnosti sugerišući kako je potrebno reagovati “i kada je u pitanju zaštita životinja, koje su u ovom trenutku najugroženije jer se njihova dobrobit svodi na pomoć ljudi”.

Ostatak apela u nastavku:

“Kao prvo, želimo da podsjetimo na informaciju Svjetske zdravstvene organizacije da psi i mačke ne prenose koronavirus niti mogu da budu zaraženi njime i da to treba jasno staviti do znanja javnosti.

Predsjednik Svjetske Veterinarske Asocijacije za Male Životinje (WSAVA), dr Shane Ryan kazao je da dosadašnji dokazi još uvijek snažno ukazuju da COVID-19 ne može da pređe sa kućnih ljubimaca na ljude. Pomenuta organizacija pozvala je veterinare koji se brinu o kućnim ljubimcima i vlasnike ljubimaca da ne paniče i da, umjesto toga, nastave da se brinu o svojim ljubimcima i da uživaju u njihovom društvu. U teškim vremenima kao što je ovo, kaže WSAVA, ljubimci mogu imati veoma pozitivnu ulogu svojim prisustvom izolovanim i usamljenim ljudima.

U skladu sa mjerama NKT azili/skloništa su zabranili posjete građana/ki i volontera/ki u cilju zaštite radnika/ca. Pozdravljamo ovu odluku ali isto tako urgiramo da se iz tog razloga uvedu mjere koje bi dodatno zaštitile i životinje, te predlažemo da se veterinarske posjete i hranjenje i higijena dodatno pojačaju.

Zbog mjera koje nalažu zatvaranje lokala i restorana, mnoge bezdomne životinje su ostale bez hrane i vode. Molimo da apelujete da se hranjenje bezdomnih životinja nastavi, uz mjere opreza, jer je, u ovom trenutku, to jedini izvor hrane za bezdomne životinje i jedino tako mogu da prežive pandemiju koja se u Crnoj Gori iz dana u dan širi.

Urgiramo da se policijske i komunalne kontrole javnih površina pojačaju, ne samo kada je u pitanju provjera neophodnosti kretanja, već i bacanje otrova po javnim površinama, s obzirom da nam građani/ke prijavljuju učestalija trovanja u njihovim naseljima i gradovima.

Molimo vas da i o ovoj temi komunicirate sa građanima/kama a u vezi sa COVID-19, kako se kod nas ne bi javljale mučne scene ubijanja pasa i mačaka od straha od zaraze. Takođe vas molimo da prilikom uvođenja novih mjera, informisanja i komunikacije sa javnošću, u narednom periodu uzmete u razmatranje i vlasničke i bezdomne životinje čiji životi zavise direktno od ljudske pomoći i brige.

Pozivate na solidarnost jednih prema drugima, te vas molimo da pozovete i na solidarnost prema trenutno najugroženijima koji zavise direktno od čovjeka a ne predstavljaju opasnost prema dosadašnjim informacijam u vezi sa COVID-19.

U nadi da ćete shvatiti neophodnost ovakve akcije, srdačno vas pozdravljamo.”

Potpisnici/e apela:

NVO „sPas“

Friends of Dogs Montenegro

NVO „Ruka-šapi“

Kottor kitties

NVO „Šapice“

NVO „Kuća životinja“

Nikšićko udruženje za zaštitu životinja

NVO „Aktivna zona“

DZZŽ Feniks

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply